Startsida - Nyheter

Energi · Syre förklarar

Därför börjar ögonen att klia på våren

Den som är allergisk mot olika typer av pollen kan också vara det mot olika födoämnen.

Inte sällan förknippas allergier med kliiga ögon och rinnande näsor om våren. Men allergi kan vara större problem än så, omkring 40 procent av Sveriges befolkning lider av allergi i någon form. Vissa är så känsliga att minsta lilla jordnöt kan vara livshotande. Syre förklarar allergier.

Den kroppsliga reaktionen

Allergi är en form av överkänslighet eller hypersensitivitet och utlöses av vissa immunologiska reaktioner. Det är alltså kroppens eget immunförsvar som reagerar på specifika substanser, allergener, som i normala fall inte bör orsaka problem. Kroppen kan reagera av sig självt som vid kontakteksem, eller på yttre ämnen som triggar igång antikroppar. Vanligaste är att man blir allergisk av något man andats in, som pollen eller djurhår. Hos barn är det vanligt med allergiska reaktioner på mat och dryck, även om besvären kan försvinna vid vuxen ålder. Hur vi reagerar är högst individuellt. Det är det som gör att en person kan leva med tio katter medan en annan knappt kan se på en kattunge utan att börja snörvla. Även hur dåliga vi blir varierar, allt från en mild trötthet till livshotande tillstånd som anafylaxi eller allergisk chock. Man brukar dela upp de allergiska sjukdomarna i olika grupper som innefattar bland annat allergisk snuva, födoämnesallergi, eksem och astma.

Den som är allergisk mot björkpollen är inte sällan det också mot hasselnötter, jordnötter, soja och stenfrukter som körsbär, päron, plommon, persika och aprikoserl, äpplen, morötter och rå potatis. Foto: Janerik Henriksson/TT

Pollenallergi

Besvär som röda och kliande ögon, nysningar och rinnsnuva eller nästäppa hör ofta ihop med allergier mot pollen. Här spelar vilka typer av pollen som finns i luften in, och hur känslig man är. Ett sätt att hålla koll är att följa pollenprognoserna, exempelvis på Pollenrapporten.se. De värsta skurkarna gällande allergiframkallande pollensorter är främst de från lövträd, som björk, al och hassel, men även från gräs och gråbo. Sporer som kommer från svampar, ormbunkar, mossor och alger kan också framkalla allergi och astma. Besvären kan förvärras vid ansträngning och kan leda till rethosta och andnöd. Receptfria läkemedel kan ofta dämpa eller helt ta bort besvären.

Korsallergier

Två av tre personer som är känsliga mot björkpollen har också en eller flera korsallergier. Det betyder att de är överkänsliga också mot vissa ämnen i mat, som påminner om de allergiframkallande ämnena i björkpollen. Det kan vara hasselnötter, jordnötter, soja och stenfrukter som körsbär, päron, plommon, persika och aprikoser. Den som har korsallergi mot björk kan också få symtom av äpplen, morötter och rå potatis. Det är inte så vanligt men det finns också de som är korsallergiska mot gräspollen och som då kan reagera på ärtor, jordnötter och vete. Allergierna kan bland annat orsaka sveda och klåda i munnen, svullna läppar och irritation i halsen.

Laktosintolerans och mjölkallergi

Gaser i magen, magknip och diarréer kan vara tecken på att du borde byta ut komjölken mot en vegansk. Laktosintolerans betyder att tunntarmen inte kan ta upp mjölksocker (laktat) i full utsträckning vilket leder till olika besvär. Om det är ett barn som är känslig mot mjölkprodukter är det mer troligt att hen har allergi mot komjölks­protein än att hen är laktosintolerant, eftersom de det oftast drabbar vuxna. Som nyfödd har du oftast förmåga att bryta ned mjölksocker men den minskar med tiden. Det förekommer att man föds med laktosintolerans, men det betraktas som en genetiskt överförbar sjukdom och märks direkt när barnet börjar ammas eller få bröstmjölksersättning.

Katten Figgaro njuter av en stunds vila. Pälsdjur kan orsaka allergiska reaktioner som hösnuva och rinniga ögon. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allergier i siffror

Omkring 40 procent av Sveriges befolkning lider av någon form av allergisk sjukdom. Allergier är den vanligaste kroniska sjukdomen bland barn och ungdomar. Det beräknas att var tionde svensk har astma. Allergier har ökat kraftigt i Norden under de senaste decennierna. Bara mellan 2003 och 2011 ökade andelen fyraåringar med astmadiagnos i Sverige med över 50 procent. Allergisjukdomar kan leda till att man tvingas göra inskränkningar i sin vardag och försämrad livskvalitet. De med svår allergi kan känna ångest och utanförskap och sjukdomen kan påverka hela familjen, särskilt om det finns risk för allergisk chock. Allergier kostar samhället stora pengar varje år i form av nedsatt produktivitet och sjukskrivningar. Dessutom är ofta matkostnaderna för drabbade familjer större när de tvingas köpa specialmat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV