De svåra bränderna rasar vidare i värmeböljans Sydeuropa. 3 000 svenskar befinner sig på grekiska Rhodos uppger UD, som ”följer utvecklingen noga”.
På måndagskvällen är branden på grekiska Rhodos – som bröt ut på söndagen – fortfarande inte under kontroll. Elnätet uppges fungera igen och situationen ser bättre ut.
– Man ser flammorna upp mot himlen och är lite orolig över vad som ska hända, säger David Löwgren, som är på semester i Faliraki på Rhodos, till Aftonbladet.
Tusentals svenskar tros befinna sig på den populära turistön.
”Enligt våra uppgifter uppskattas omkring 3 000 svenskar befinna sig på Rhodos just nu. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar”, skriver UD i ett mejl till TT.
Ihärdig värmebölja
I Patras, runt 20 mil väster om Aten, arbetar 300 brandmän, två släckningsflygplan och fem helikoptrar med att släcka en större skogsbrand som hittills har förstört omkring 20 hus och över 3 000 hektar pinjeskog och olivlundar. Närliggande byar har evakuerats och flera människor vårdas på sjukhus för brännskador och andningsproblem.
Värmeböljan som plågar Grekland ser inte ut att släppa greppet. Temperaturen på halvön Peloponnesos, där Patras är belägen, väntas klättra till 45 grader de kommande dagarna. Regeringen har öppnat luftkonditionerade anläggningar för hemlösa och premiärminister Kyriakos Mitsotakis ber medborgarna att begränsa sin elkonsumtion för att inte elnätet ska kollapsa.
– Det här är den värsta värmeböljan sedan 1987, säger han.
Industrier kan komma att uppmanas att frivilligt stänga ned och eventuellt ska el importeras från grannländerna för att klara Grekland över värmeböljan, skriver Reuters. Den extremt heta veckan 1987 tog över tusen liv.
Evakueringar i Italien
I den italienska turistorten Pescara vid Adriatiska havet har minst fem personer skadats när lågorna slukat ett naturreservat med stora pinjeskogar nära en populär badstrand.
Bland de skadade finns en femårig flicka vars skador dock inte bedöms vara livshotande, rapporterar The Guardian. Runt 800 personer har tvingats evakuera från den populära semesterorten, däribland turister och boende på ett nunnekloster.
Hundratals bränder har blossat upp i Italien under helgen, framför allt i landets södra delar.
”De senaste 24 timmarna har brandmän genomfört över 800 ingripanden; 250 på Sicilien, 130 i Apulien och Kalabrien, 90 i Lazio och 70 i Kampanien”, skriver den nationella brandmyndigheten Vigili del Fuoco på Twitter.
”Sveriges ambassad i Rom följer utvecklingen av de skogsbränder som har brutit ut på Sicilien”, skriver UD och tillägger att det inte finns några uppgifter om skador bland de runt 500 svenskar som meddelat ambassaden att de befinner sig i Italien.
Turkiet får EU-hjälp
På Turkiets sydkust har flera turistorter evakuerats och åtta människor hittills bekräftats omkomna i samband med bränderna. Flera stora bränder nära semesterorterna Marmaris och Antalya är fortfarande inte under kontroll.
Runt 400 svenskar tros befinna sig i det drabbade området, enligt Aftonbladet.
På måndagen sade EU att man lånat ut ytterligare tre brandsläckningsflyg åt Turkiet, ett från Kroatien och två från Spanien. Flera andra länder hade redan skickat sådan hjälp.
Skogsbränder är ett årligen återkommande fenomen under de heta sommarmånaderna på den turkiska sydkusten. Årets bränder är dock tre gånger så många som normalt och har eldhärjat en långt större yta än vanligt.
Det är flera månaders ovanligt torrt väder som gjort marken så lättantänd, och blåsten sprider lågorna.
Även i Finland
En större skogsbrand rasar även i Finland. Sedan en vecka kämpar hundratals brandmän mot lågorna i Kalajoki i Norra Österbotten. Branden uppges vara den största i landet på 50 år och släckningsarbetet förväntas pågå i många dagar framöver.
Peter Björkman från Hindhår-Boes frivilliga brandkår säger att det handlar om vanligt släckningsarbete men extraordinära omständigheter.
– Om man grävde med spaden 50 centimeter neråt så fanns där ännu glöd, berättar han för Svenska Yle.
– Du trodde du hade släckt, vände ryggen till och då du vände dig om igen brann det på nytt.
Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig geografisk uppgift i bildtexten.