Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Svår väg väntar nya statsministern

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) anländer till statsministeromröstningen i riksdagen, som föll ut till hennes fördel.

Sveriges nya statsminister har en svår väg fram till nästa val för att få igenom sin politik. Magdalena Andersson (S) tänker söka stöd i olika frågor hos främst C, V och MP.

– Som alla minoritetsregeringar kommer vi söka samarbeta med andra partier i riksdagen. Vi har en lång tradition av att samarbeta, säger hon.

På tisdagen tillträder hon med en ren S-regering utan MP. Det kommer att vara den mandatmässigt svagaste regeringen sedan Ola Ullstens regering 1978.

S-regeringen kan i dag bara vara säker på 100 av riksdagens 349 mandat.
Därför kommer Andersson att tvingas söka stöd från flera partier när hon lägger fram sin regerings förslag i riksdagen.

Hoppas på C, V och MP

Framför allt kommer hon att söka stöd hos partier som lade ned sina röster och släppte fram henne som statsminister: C, V och MP.

Det är dock tre partier som det finns starka motsättningar mellan. Det märktes inte minst när V och MP angrep C i sina röstförklaringar inför statsministeromröstningen.

C-ledaren Annie Lööf gjorde också klart att C inte är en del av S-regeringens underlag i riksdagen. Enda anledningen till att C släppte fram Andersson är, enligt Lööf, att hon inte ser någon annan möjlig regeringsbildare.

Hur den nya statsministern ska försöka få C, V och MP att dra åt samma håll, till exempel för att få stöd för en vårändringsbudget nästa år, svarar inte Andersson på under sin presskonferens.

– Det återstår att se exakt under vilka former vi kommer att söka samarbete i riksdagen, säger Andersson.

Stöd från höger?

Hon är redan tvingad att genomföra flera förslag från högeroppositionen, till exempel sänkt bensinskatt, efter att ha förlorat budgetvoteringen i riksdagen förra onsdagen. Andersson utesluter dock inte att söka stöd i olika frågor även hos M, KD och L.

– Man kanske kan tänka lite annorlunda. Vi har ju under coronakrisen samarbetat väldigt tätt i riksdagen med många olika partier, säger Andersson.

De tre viktigaste prioriteringarna för den nya regering blir, enligt Andersson, att ”ta tillbaka kontrollen” över välfärden, att öka takten i klimatomställningen och att ”vända på varje sten för att vända segregationen och bryta det grova kriminella våldet”.

Nytt tvångsmedel

För att visa att hon menar allvar aviserade Andersson nya åtgärder direkt, och berättade att ett nytt så kallat tvångsmedel ska införas; genomsökning på distans. Det gör det möjligt för polisen att komma åt information som en misstänkt person lagrat på en extern molntjänst.

– Vi kommer att täppa till det kryphålet, säger Andersson.

Polisen ska också få rätt att öppna misstänktas mobiltelefoner genom att använda deras fingeravtryck eller genom ansiktsigenkänning, vilket inte är tillåtet i dag. En tredje åtgärd är att slopa förbudet för polisen att beslagta meddelanden som skickas mellan misstänkta och närstående.

– Jag bedömer att det kommer att finnas ett brett stöd för detta i riksdagen.

Saknar MP

På frågan om det finns några fördelar med att miljöpartisterna lämnar regeringen svarar Andersson först att hon kommer att sakna dem. Hon tillägger dock att regeringen möjligen kan bli lite tydligare när det till exempel gäller att stoppa kriminaliteten och ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Det var andra gången inom loppet av en vecka som Magdalena Andersson valdes till statsminister. Första gången avgick hon efter bara sju timmar. Orsaken var att MP meddelade att man skulle lämna regeringen efter att regeringen förlorat budgetvoteringen i riksdagen.

I måndagens statsministeromröstning fick Andersson 173 nej-röster emot sig från M, KD, SD och L. Det var en färre än förra veckan, eftersom en liberal bröt mot partilinjen. Därmed blev Andersson denna gång vald med två rösters marginal.

Om känslan att bli vald till Sveriges statsminister för andra gången säger hon:

– Det kändes väldigt stort i onsdags och det känns väldigt stort i dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV