Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Löfven beredd göra comeback utan säkrad budget

Statsminister Stefan Löfven (S) under pressträffen efter dagens talmansrunda.

S-ledaren Stefan Löfven är beredd att bli ny statsminister, utan att först ha säkrat stöd för sin budget. Efter den första talmansrundan består de hårda budgetknutarna.

Riksdagens talman Andreas Norlén har nu inlett arbetet med att hitta en ny statsministerkandidat. Stefan Löfven (S) var först ut bland de åtta partiledarna att träffa talmannen.

Han är beredd att försöka bilda en ny regering, om han får uppdraget av talmannen.

Som mandatmatematiken ser ut kan en ny rödgrön regering få stöd i riksdagen med minsta möjliga marginal. Men just nu ser det svårare ut för en sådan regering att få sin budget genom riksdagen i höst.

Senare skede

Stefan Löfven uppger nu att han är beredd att tillträda som statsminister, utan att först ha försäkrat sig om tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget. Sådana förhandlingar kan avslutas i ett senare skede, anser han.

– Det är ett alternativ som ger mer tid för flera partier att fundera på vad som går att göra i den här situationen, säger Löfven.

Regeringens budgetproposition läggs normalt fram i september och klubbas av riksdagen i december.

Löfvens andra besked är att om en sådan budget inte godkänns av riksdagen, då avgår han och hans regering. Löfven är inte beredd att än en gång tvingas att regera på en borgerlig budget. Höstens budget gäller ju valåret 2022.

– Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag. Det är det budskapet jag har lämnat till talmannen, säger Stefan Löfven.

C vill ha med L

Men frågan är om talmannen är beredd att föreslå en statsministerkandidat som inte i förväg har säkrat stöd för sin budget.

En annan fråga är om Centern kan släppa fram Löfven som statsminister utan att budgeten först är säkrad.

Efter sitt samtal med riksdagens talman håller C-ledaren Annie Lööf fast vid att hon vill se ett förnyat januariavtal där Liberalerna (L) är med. L har hittills nobbat alla sådana inviter.

– Centerpartiet väljer ett förnyat januariavtal. Vi är beredda att trycka gul knapp för Stefan Löfven för att se ett nytt avtal, säger hon.

Gul knapp innebär att C accepterar Löfven som statsminister.

Men L-ledaren Nyamko Sabuni står fast vid att hon nu har siktet inställt på en borgerlig regering.

– Stefan Löfven fälldes precis av riksdagen och januariavtalet föll med honom, därför känns det konstigt att tro att januariavtalet skulle återuppstå, säger hon.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar(V) möter media efter dagens träff med talmannen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hård budgetknut

Lööf står samtidigt fast vid sitt nej till budgetsamarbete med Vänsterpartiet. Utan stöd från varken V eller L riskerar regeringens budget att förlora mot en budgetmotion från M och KD, som har stöd från SD.

På frågan om C kan släppa fram Löfven som statsminister utan ett nytt januariavtal med L ger Annie Lööf inget rakt svar.

– För vår del ser vi nu i ett första läge att vi vill se ett förnyat januariavtal, jag hoppas det är en möjlig väg framåt, säger hon.

V-ledaren Nooshi Dadgostar var den som satte stenen i rullning mot förra veckans misstroendeomröstning. Men i en kommande statsministeromröstning kommer hon att rösta för Stefan Löfven.

Hon kan dock inte tänka sig att släppa fram en budget utan att först ha fått vara med och förhandla om innehållet.

– Vi är beredda att stätta oss ner, vi fyra partier och ta fram en budget. Det är vårt ansvar att vi som har röstat fram Stefan Löfven som statsminister också ser till att vi får en budget, säger Nooshi Dadgostar (V) som med fyra partier avser S, MP, C och V.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tas emot av riksdagens talman Andreas Norlén, som bjuder på jordgubbar. Foto: Stina Stjernkvist/TT

M nobbar Löfvens linje

Även Moderatledaren Ulf Kristersson träffade talmannen på tisdagsförmiddagen. Han tycker Löfvens besked om att tillträda som statsminister utan säkrad budget är en dålig strategi.

– Om vi har en regering som inte kan få till en budget är det ett tecken på att den regeringen inte ska tillträda. Men just det är inte mitt bekymmer, det är hans bekymmer, säger Kristersson.

KD-ledaren Ebba Busch är av samma åsikt som Kristersson.

– Just nu ser det inte ut som en socialdemokratisk budget kan gå igenom i höst, därför bör Stefan Löfven heller inte tillträda, säger Busch.

Hon vill se en ny borgerlig statsminister, och tror att det är möjligt med stöd av M, KD, L och SD. Den konstellationen saknar ett mandat, men Busch tror att enskilda ledamöter från andra partier kan bidra med de extra röster som krävs.

Statsminister Stefan Löfven, som avgick under måndagen, leder numera en övergångsregering fram till dess att talmannen föreslår en ny statsminister eller ett extraval hålls. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå riksdagen en ny statsminister innan ett extraval utlyses automatiskt.

Förra gången talmannen fick i uppdrag att samtala med partiledarna var efter valet 2018. Då tog det 134 dagar att hitta en ny regering. Norlén lovar att han inte kommer att låta det ta så lång tid denna gång.

Talmannen håller en pressträff klockan 16.15 i dag.

Fakta: Schemat för talmansrundorna

10.00-10.30 Socialdemokraterna
10.35-11.05 Moderaterna
11.10-11.40 Sverigedemokraterna (digitalt)
11.45-12.15 Centerpartiet
13.00-13.30 Vänsterpartiet
13.35-14.05 Kristdemokraterna
14.10-14.40 Liberalerna
14.45-15.15 Miljöpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV