Radar

Bonusarna ökade rejält för de allra rikaste under pandemin 

Börje Ekholm, vd för Ericsson, är en av de 500 personer som fick höjda bonusar och rörliga ersättningar under pandemiåret.

De 500 personer som tjänar allra mest i Sverige dubblerade sina bonusar och rörliga ersättningar under coronpandemin. Det visar en rapport från Skatteverket. ”Jag tappade hakan när jag såg det och undrade varför vi har det här mönstret och vad är det som förklarar”, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, till Sveriges radio.

Många har haft det tufft ekonomiskt under pandemin, och har blivit av med jobb och inkomster. Men för de 500 svenskar som tjänar över 600 000 kronor i månaden har pandemin gett extra klirr i kassan. De fick i snitt dubbelt så höga bonusar och rörliga ersättningar år 2020, jämfört med året före, visar en ny rapport från Skatteverket.

– Vi hade ju tänkt att det här skulle gå ned på grund av de svårigheter företagen fått. Vi blev mycket överraskade av det här, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och en av forskarna bakom rapporten, till Sveriges radio.

Forskarna har inte undersökt varför de allra rikaste fått höjda bonusar och rörliga ersättningar, men en delförklaring kanske kan vara att personerna – som ofta varit företagsledare – jobbat extra hårt under pandemin, menar Daniel Waldenström.

– En styrelse kan se att vd:n har räddat företaget från att gå ännu sämre än vad det gick. Och det är ju något som de rörliga ersättningssystemet är ägnade till – att få folk att jobba hårt även i motgång. Det kan vara en delförklaring till siffrorna, säger han.

När det gäller de företag som fick statligt stöd i form av korttidsstöd till anställda eller omställningsstöd går det dock inte att se något höjning av de rörliga ersättningarna. De ligger på ungefär samma nivå som före pandemi.

En av de som fått höjd bonus i år är Börje Ekholm, vd för Ericsson, som fick 10 miljoner kronor mer i bonus än tidigare och därför fick totalt 41 miljoner i bonus för pandemiåret.

Volvos vd Martin Lundstedt fick 21 miljoner i rörlig ersättning efter att bolaget ändrat villkoren för bonusarna, vilket fått hård kritik. Styrelsen motiverade höjningen med att Volvos vd lyckats väl trots ett ”utmanande år med väsentligt minskade intäkter”.

Läs också:

184 socialbidrag på en toppchefs inkomst (Syre 10/2-2021) 

Så mycket har de rikas inkomster höjts sedan 1990-talet (Syre 29/9-2020)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV