En domstol i Moskva har beslutat att även den andra delen av den välkända människorättsorganisationen Memorial ska upplösas. ”Naturligtvis är dagens beslut politiskt motiverat”, säger Aleksander Tjerkasov på Memorial till ryska medier.
(Uppdaterad) Under tisdagen beslutade Högsta domstolen i Ryssland att den högt respekterade människorättsorganisationen Memorial ska lägga ned sin verksamhet. Beslutet möttes av hård kritik från omvärlden, däribland från USA, Frankrike och Europarådet.
Under onsdagen kom nästa bakslag för organisationen när en domstol i Moskva beslutade att även den andra delen av Memorial ska stängas ned. Memorials människorättscenter anklagas för att rättfärdiga terrorism och extremism och för att inte följa de krav som följer med att organisationen tidigare stämplats som en ”utländsk agent”.
Lagen om ”utländska agenter” har använts mot bland annat människorättsorganisationer och oberoende medier och betyder i praktiken att verksamheten blir svår att driva vidare.
Memorial har konsekvent avfärdat anklagelserna som absurda och politiskt motiverade.
– Naturligtvis är dagens beslut politiskt motiverat. Vi har hela tiden sagt att lagen om utländska agenter är rättsvidrig. Den borde avskaffas i stället för att byggas ut, för hela syftet är att förtrycka medborgerliga rättigheter, sade Aleksander Tjerkasov, som sitter i styrelsen för Memorials människorättscenter, till ryska medier efter domen rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.
FN beklagar Högsta domstolens beslut.
– De här handlingarna upplöser två av Rysslands mest respekterade människorättsorganisationer och försvagar ytterligare landets krympande människorättssamfund, säger en talesperson vid FN:s människorättskontor.
Lite hopp
Jan Radtjinskij, ordförande för den delen av Memorial som tisdagens domslut handlade om, säger att man trots domarna kommer att fortsätta sitt arbete – så gott det går. Det är möjligt på grund av att Memorial har en decentraliserad struktur, säger han.
– Memorial kommer att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. Den består inte bara av två organisationer. Vi fortsätter vår verksamhet och tänker inte göra några väsentliga ändringar. Bara i Ryssland har vi 60 organisationer och alla de är inte juridiskt bundna till varandra. De kommer att fortsätta driva sin verksamhet oavsett, säger han enligt den oberoende nyhetssajten Meduza, som även den klassats med ”utländsk agent”.
I ett uttalande under tisdagen sade företrädare för organisationen att man också kommer att överklaga tisdagens och onsdagens beslut.
Memorial bildades 1989 med syfte att bevara minnet av offer för politiskt förtryck under Sovjettiden, men har med åren kommit att arbeta mot nutida repression. Organisationen hjälper exempelvis terror- och tortyroffer att gå vidare till Europadomstolen, när möjligheterna att få rätt i ryska domstolar har uttömts.
Eva Merkatjeva är medlem av det ryska presidentrådet för civilsamhället och mänskliga rättigheter, som samlar några framstående människorättsaktivister och som på pappret ska kunna ha visst inflytande på presidenten. Detta har dock minskat de senaste åren.
Eva Merkatjeva säger till Interfax att domarna mot Memorial kommer att påverka arbetet för mänskliga rättigheter i Ryssland. Fram tills nu har det varit möjligt att få hjälp om man på felaktiga grunder anklagats för brott, menar hon.
– Men nu kommer folk bara att ge upp, säger hon.
Många politiska fångar
Rättsprocesserna mot Memorial är två i raden av Moskvas rättsliga nedslag mot människorättsorganisationer, oberoende medier och oppositionella grupper och individer.
De senaste åren har det politiska förtrycket successivt skruvats upp i Ryssland. Det kanske mest kända exemplet är förgiftningen och det efterföljande fängslandet av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Memorial har kartlagt antalet politiska fångar i Ryssland och larmat om att det är rekordstort.
TT