Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Storbritannien får inte ut alla: ”Förkrossande”

En satellitbild över Kabuls internationella flygplats, tagen dagen efter terrordådet.

Även Storbritannien slutar nu att evakuera civila från Afghanistan.
Efter det jättelika terrordådet i torsdags har USA börjat svara militärt, genom att döda en av IS Khorasans strateger i en drönarattack.

Många länder, däribland Sverige, har i veckan av säkerhetsskäl avslutat sina evakueringsaktioner från Kabul.

USA håller flygplatsen några dagar till, men även landets närmaste bundsförvant i kriget, Storbritannien, sätter nu punkt.

– Vi avslutar evakueringen, och det blir under dagen i dag, säger Nick Carter, chef för landets väpnade styrkor.

– Därefter behöver vi planen för att få ut våra soldater, säger han till BBC.

"Det är förkrossande"

Han erkänner att de brittiska styrkorna inte kunnat göra allt de velat.

– Vi har inte kunnat få ut alla, det är förkrossande. Och vi har tvingats göra en del väldigt svåra val på plats.

USA rapporteras ha meddelat sina allierade att de sista dygnen fram till månadsskiftet behövs för att militären ska avveckla sin 20-åriga militära närvaro på ett säkert sätt. Afghanistans nya talibanstyre säger att västmakterna har till och med tisdag på sig att evakuera.

Den redan tidigare skräckfyllda situationen runt Kabuls flygplats förvärrades radikalt när en självmordsbombare från terrorgruppen IS Khorasan slog till. Minst 13 amerikanska soldater och enligt sjukhuskällor närmare 200 civila afghaner dödades.

Sedan terrordådet har skarorna av desperata människor som trängs utanför flygplatsen tunnats ut betänkligt, rapporterar AFP. Talibanerna har stängt av bilvägar till flygplatsen och släpper bara igenom bussar med tillstånd.

– Vi har fått listor av amerikanerna. Om ditt namn finns med på listan släpper vi igenom dig, säger en talibankälla till nyhetsbyrån.

Inga civila

Kort därpå lovade USA att hämnden kommer.

– Vi kommer att svara med kraft och precision när vi anser att tiden är inne, på en plats som vi väljer och vid en tidpunkt som vi väljer. Ni ska veta detta: Dessa IS-terrorister kommer inte att vinna, sade president Joe Biden på en presskonferens.

Som ett av de första stegen har nu ett obemannat luftangrepp gjorts mot IS Khorasan öster om huvudstaden Kabul, i provinsen Nangarhar som gränsar till Pakistan.

”De första indikationerna tyder på att vi har dödat vår måltavla”, säger kapten Bill Urban i ett uttalande enligt nyhetsbyråer.

Drönarangreppet styrdes från en plats utanför Afghanistan och enligt Urban har inga civila dödats såvitt USA vet.

Det är också genom Nangarhar som huvudvägen mellan Kabul och Pakistan går. Säkerhetsläget längs vägen är oklart, men pakistanska medier rapporterar att småskalig evakuering pågår även landvägen. Med bil är det drygt 20 mil från Kabul till gränsen.

110 000 utflugna

IS Khorasan är den internationella terrororganisationen Islamiska statens afghanska gren och har tagit på sig torsdagens bombdåd vid Kabuls flygplats.

Hotet om nya dåd är överhängande och USA varnade under natten mot lördag återigen sina medborgare för säkerhetsläget runt flygplatsen.

”På grund av säkerhetshotet vid Kabuls flygplats fortsätter vi att uppmana USA:s medborgare att undvika att resa till flygplatsen och att undvika ingångarna”, skriver USA:s ambassad i Kabul.

Närmare 110 000 människor har evakuerats via flyg sedan talibanerna tog makten i Kabul i mitten av augusti, enligt amerikanska myndigheter.

Fakta: IS Khorasan

IS Khorasan har funnits i östra Afghanistan sedan slutet av 2014 och är en regional förgrening av den internationella terrororganisationen IS. Exakt hur samröret med IS ser ut är dock oklart.
Terrorrörelsen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i Afghanistan och grannlandet Pakistan. Måltavlorna har inkluderat moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer som följd. Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som ”otrogna”.
Talibanerna och IS Khorasan är svurna fiender. Grupperna delar vissa sunnijihadistiska idéer, men har också konkurrerande maktanspråk.
Källa: AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV