Allt fler människor i världen är i behov av humanitärt stöd och skydd, meddelar Sida. ”Situationen är oerhört tuff”, säger Jakob Wernerman, chef för den humanitära enheten på biståndsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Behovet av stöd från andra för att överleva har ökat med 40 procent, från 168 miljoner människor i nöd under 2020 till 235 miljoner människor i år, enligt Sida.
En anledning till att läget har förvärrats är att fler drabbas av konflikt och naturkatastrofer i dag, lägg därtill coronapandemin. Redan utsatta människor har drabbats hårdast av den ökade arbetslösheten, matbristen och de stigande matpriserna.
”Situationen är oerhört tuff för de många redan utsatta. De som tvingats fly sina hem på grund av krig och konflikt, drabbats av naturkatastrofer och som inte har några resurser kvar för sin överlevnad, säger Wernerman.
Behovet av humanitärt stöd har ökat stadigt under många år, men finansieringen har inte hängt med. I fjol täcktes knappt hälften av FN:s appeller.
Något som emellertid ökar årligen är Sidas budget för humanitärt stöd. I år ska drygt 4,2 miljarder kronor fördelas. Pengarna ska gå till 33 kriser världen över.
”I år kan vi tack vare en rekordstor budget bistå de många drabbade med bland annat tillgång till mat, hälsa, vatten, skydd, nutrition och skolgång för barn”, säger Jakob Wernerman.
Fakta: Sidas bistånd
Några exempel från de 33 kriserna som får stöd från Sveriges biståndsmyndighet Sida under 2021 är:
• Etiopien:23,5 miljoner människor beräknas vara i behov av humanitärt bistånd i landet under 2021. Den pågående konflikten i Tigrayregionen riskerar att ytterligare förvärra den humanitära situationen.
• Afghanistan:Efter år av krig, återkommande naturkatastrofer, ökad fattigdom och covid-19 är en stor del av befolkningen i Afghanistan mycket sårbar för kriser och katastrofer. Över 18 miljoner människor bedöms vara i behov av humanitärt bistånd i år, en siffra som är dubbelt så hög som i början av 2020.
• Moçambique:I början av året beräknades 1,3 miljoner människor vara i behov av humanitär assistans under 2021, men situationen har fortsatt förvärrats, bland annat på grund av väpnade attacker i Palma-distriktet.
• De fem största stöden går till Syrienkrisen, Jemen, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Etiopien.