Rikare blir rikare oavsett kön – lönespridningen, eller löneskillnaden, mellan kvinnor ökar mer än vad den gör totalt, men fortfarande är lönespridningen högre hos männen Det visar Medlingsinstitutets årsrapport.
Lönespridningen, skillnaden mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst, är låg i Sverige jämfört med andra länder, och lönespridningen totalt sett har ökat svagt de senaste tio åren, medan löneskillnaderna mellan kvinnor i olika inkomstlägen ökat snabbare. Det visar Medlingsinstitutets
Enligt Medlingsinstitutet sker en tydlig ökning av spridningen av kvinnors löner mellan 2010 och 2018. Skillnaden ligger sedan kvar på denna högre nivå under 2019.
De kvinnorna som har högst lön ökar avståndet från kvinnorna med medianlön och de kvinnor som ligger i mitten i löneligan drar ifrån de som tjänar minst. Precis som för männen där de med medellöner drar ifrån männen med lägst löner.
Ökar mer än männen
Sedan 1997 har löneskillnaden ökat med 20 procent mellan de med högst avlönade kvinnorna och de sämst avlönade kvinnorna. För männen ligger motsvarande lönespridningsökning på 9 procent.
Medlingsinstitutet skriver att när det gäller de kvinnor som tjänar mest
kan deras relativa förbättring bero på att andelen kvinnor har ökat i högavlönade yrken, som till exempel olika typer av ledningsarbete.
2019 tjänade männen 9,9 procent mer än kvinnorna
Enligt lönestrukturstatistiken för år 2019 hade kvinnor i genomsnitt 90,1 procent av mäns lön 2019, det vill säga, män tjänade i snitt 9,9 procent mer än kvinnor. Vilket är minskning med 0,8 procentenheter jämfört med år 2018.
Och tittar man på arbetsinkomsten, som påverkas av den arbetade tiden och inte bara vilken månadslön som är satt, minskar skillnaden mellan könen snabbare. Vilket beror på att kvinnors genomsnittliga arbetstid ökar medan männens minskar.
I juni kommer Medlingsinstitutet med en ny rapport om löneskillnaden mellan kvinnor och män för år 2020.