För ressugna svenskar var fredagens besked om hävda restriktioner efterlängtat. Under helgen slog resebokningarna nya rekord och det är de långväga resmålen som är mest eftersökta.
I fredags meddelade utrikesdepartementet (UD) att den pandemirelaterade avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU ska lyftas den 1 oktober. Och redan efter ett par timmar kunde de stora researrangörerna se mer aktivitet på sina sajter.
Hos Vingresor ökade försäljningen av charterresor till Kap Verde med 270 procent och till Teneriffa och Thailand nära fördubblades antalet bokningar i helgen jämfört med för två veckor sedan.
– Beskedet från UD gav direkt effekt och det är tydligt att många nu längtar efter att få resa. I helgen såg vi också ett rejält uppsving för Maldiverna och för cityresor och naturligtvis på charterresor till Kanarieöarna, som är vår största vinterdestination, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving Sverige.
Didrik von Seth, generalsekreterare för branschorganisationen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, säger enligt ett pressmeddelande:
”Ökningen av bokningar den gångna helgen är över 80 procent jämfört med förra veckan och tyngdpunkten ligger på resor lite längre bort. Maldiverna till exempel visar en ökning på 250 procent hos en av våra medlemmar”.
USA efterfrågat
Hos Tui har försäljningen till resmål utanför EU dubblerats jämför med föregående helg och framför allt är det de tre långväga destinationerna Thailand, Mexiko and Kap Verde som fått ett uppsving.
– Tidigare var det den äldre generationen som fått sitt vaccin som reste, nu har även barnfamiljer kommit i kapp och är den största gruppen som bokar, säger kommunikationschef Adam Györki.
Dubai, Mexiko och Madeira har klättrat på topplistorna hos resebyrån Ticket. Allra störst är dock ökningen av bokningar till USA, som dagarna innan UD:s besked meddelade att de i november kommer öppna gränserna för vaccinerade turister.
”När USA öppnar upp för svenska turister igen i november så kommer det vara efter över 18 månader med stängda gränser, så vi ser en stor uppdämd efterfrågan bland våra kunder. Bokningarna till exempelvis Miami och New York har mer än fyrdubblats de senaste dagarna”, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket, i ett pressmeddelande.
Snåriga regler
Trots att det är fritt fram att boka resor har de länder som välkomnar turister som regel krav på att besökare ska vara vaccinerade eller kunna uppvisa ett negativt covidtest – eller i några fall både och.
– Vi får en hel del frågor kring inreseformulär och olika regler på resmålen. Det gäller för resenärerna att hålla sig uppdaterade kring vad som gäller i det land man ska åka till då dessa kan ändras nära inpå, säger Sandra Miller Kinge på Apollo och lägger till:
– Ett annat tips om man ska ut och resa är att skaffa pass i tid eftersom det kan vara väntetid och att kanske skaffa en extra försäkring som täcker en eventuell karantän.
Anna Hagberg på Ving säger:
– Det är fortsatt en del frågor från kunder om olika inreseregler och vad som gäller för just det land de ska resa till, till exempel om man behöver PCR-test trots att man är fullvaccinerad, vilket är fallet vid resor till Dubai men inte till Maldiverna.
Behov av flexibilitet
Även hos Ticket noterar man en viss osäkerhet hos kunderna kring inreseregler.
”Vi märker att även kunder som bokar resa på nätet hör av sig till våra butiker och resesäljare i mycket större utsträckning än vanligt för att kolla upp vad det är som gäller för de olika resmålen. Vi ser också att kunderna har ett ökat behov av flexibilitet, och de flesta väljer att boka resor som går att omboka eller avboka”, säger Kapil.
Den globala reseavrådan infördes i mars 2020 på grund av pandemin. Det var första gången som en sådan avrådan omfattade hela världen. UD har i takt med att smittläget förbättrats upphävt avrådan, framför allt för europeiska länder.
Från den 1 oktober upphävs avrådan från resterande länder.
Fakta: De mest bokade resmålen just nu
1. Gran Canaria
2. Lanzarote
3. Teneriffa
4. Kap Verde
5. Mexiko
6. Thailand
Källa: TUI
Miljö och flyget
Den uppskattade totala klimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor år 2017 var cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter (inklusive höghöjdseffekten). Det är lika mycket utsläpp som för hela personbilstrafiken i Sverige.
Utsläppen är cirka 1 ton per person och år, vilket motsvarar en flygresa till södra Spanien. I Sverige flyger vi mer än fem gånger så mycket som det globala genomsnittet.
Utsläpp från utrikes flyg ingår inte i de svenska klimatmålen, men är däremot av stor vikt för att uppnå Parisavtalets mål att begränsa jordens temperaturökning till långt under två grader, med sikte på 1,5 grad. För att uppnå målet behöver de globala utsläppen minska till så långt under två ton per person till år 2050.
Fakta: Naturvardsverket