Över 100 000 personer har redan fått sina irisar skannade i hopp om att kunna ta del av vinsterna från den nya kryptovalutan Worldcoin, ett projekt som har inspirerats av basinkomst, säger grundarna. ”Skanna inte ögonglober”, varnar visselblåsaren Edward Snowden.
Genom att använda en “orb-enhet”, en metallisk boll stor som en fotboll, skannas människors iris och en bild tas. Bilden skapar en unik kod som gör att användarna kan kräva ut gratis kryptomynt. Redan har 30 orb-enheter skickats ut till fyra kontinenter, där användare ska försöka få folk att gå med i projektet. Den mest flitiga användaren anställde en stab och skannade på så vis in närmare 10 000 ögon.
Grundarna bakom Worldcoin, kryptoexperterna Andreesen Horowitz och Sam Altman, har samlat in 25 miljoner dollar i riskkapital. Planerna är minst sagt ambitiösa, företaget räknar med att distribuera 4000 orb-enheter per månad, rapporterar Dagens PS.
En av grundarna, Sam Altman, säger sig vara inspirerad av basinkomst, och deltagarna i Worldcoin-projektet kommer att motta valutan efter ett bestämt schema, där storleken på utbetalningarna är beroende av hur många personer som har skrivit upp sig och använder valutan.
– Jag har varit intresserad av saker som universell basinkomst och vad som kommer att hända med fördelningen av de globala rikedomarna, hur vi kan göra det bättre och om det finns ett sätt att använda teknologi för att göra det på global skala, säger Sam Altman till Bloomberg.
Sälja kryptovaluta
Projektet, som lanserades 21 oktober, har redan kritiserats för att bara vara en gimmick för att sälja ännu en kryptovaluta. Andra kritiker liknar upplägget vid bantningsmedlet Herbalife, där ersättningen bestäms av hur många användare man själv har raggat upp. Det finns också kritik om att skanning av människors iris kan vara djupt problematiskt integritetsmässigt.
Visselblåsaren Edward Snowden var snabb kritisera Worldcoin på Twitter efter lanseringen. Han skriver att Worldcoin i praktiken skapar en global databas med människors iris-skanningar och att företaget viftar bort vad det hela innebär genom att hävda att de raderar bilderna, trots att de sparar en hash, det vill säga, en digital kod för varje individ.
I en efterföljande tweet skriver han, “använd inte biometrik för att motverka bedrägerier. Den mänskliga kroppen är ingen hålslagare”, och syftar på de apparater som slog hål i biljetter förr i tiden.
Läs mer: