Tiotusentals poliser protesterade i Madrid på lördagen mot regeringens planer på att reformera den kontroversiella munkavlelagen.
Dåvarande regeringspartiet Partido Popular (konservativt) drev 2015 igenom ”La ley mordaza” som kriminaliserar aktiviteter och yttranden som stör den allmänna ordningen. Exempelvis demonstrationer utan tillstånd, fotografering av poliser, bristande respekt för den spanska flaggan har kunnat leda till dryga böter och även fängelse.
Lagen är hårt kritiserad av vänsterpolitiker för att den utarmar yttrandefriheten. Även Amnesty International och El Defensor del Pueblo (Spaniens motsvarighet till Justitieombudsmannen) har krävt att lagen ändras.
Nyligen fick Spaniens regerande vänsterkoalition stöd av det baskiska nationalistpartiet PNV för att göra just det.
Lagförslaget innebär att några av de mest omstridda bestämmelserna försvinner, till exempel förbudet mot att demonstrera nära kongress- och senatsbyggnaderna i Madrid.
Mäktiga polisfack anser dock att en mildare lag kommer att försvåra polisernas jobb. Särskilt motstånd möter förslaget att ta bort kravet på förhandstillstånd för att filma och publicera videor på poliser i arbete. I fjol avgjorde högsta domstolen att sådana krav strider mot grundlagen.