Värmerekord efter värmerekord slås i delar av västra USA och Kanada. I Oregon har lokala myndigheter varnat för livshotande hetta och särskilda kylrum har öppnats för människor som saknar tillgång till luftkonditionering.
– Det är varmare i delar av västra Kanada än i Dubai, säger David Phillips, klimatolog vid myndigheten Environment Canada, i en tv-intervju sedan Lytton i British Columbia slagit kanadensiskt värmerekord med en uppmätt temperatur på 46,6 grader. Den högsta temperatur som tidigare hade uppmätts i Kanada var 45 grader i Saskatchewan i juli 1937.
I helgen har över 40 andra lokala rekordnoteringar gjorts runt om i British Columbia, bland annat i skidorten Whistler. Men enligt meteorologer väntas det bli ännu varmare i början av veckan och vissa skolor har därför stängts av säkerhetsskäl.
"Farlig värmebölja"
I USA har vädermyndigheten NWS utfärdat varningar för en ”farlig värmebölja” med temperaturer utöver det normala i delstaterna Washington och Oregon. Flera värmerekord har redan slagits i Oregon, bland annat i Portland (44,4 grader), Eugene (43,3 grader) och Salem (44,4 grader) – men de kan snart komma att vara historia eftersom värmen väntas hålla i sig under måndagen.
Multnomah county i Oregon varnar för ”livshotande” hetta. Guvernör Kate Brown har lättat på pandemirestriktioner för teatrar, simbassänger och köpcentrum. Många städer har också öppnat särskilda lokaler där människor som saknar luftkonditionering får möjlighet att kyla ner sig.
Stressade odlare
Vädermyndigheten NWS beskriver värmeböljan som historisk och den drabbar områden som i stor utsträckning är vana med ett svalare och mer regnigt klimat.
Odlare har stressat för att skörda frukt och grönsaker av rädsla för att hettan ska förstöra grödorna. Plockandet har inletts i gryningen och slutat vid lunchtid, då temperaturerna har blivit så höga att det är svårt för arbetarna att stå ut.
– Vi färdas i absolut okända vatten, säger BJ Thurlby, chef för Northwest Cherry Growers, till Seattle Times.
De höga temperaturerna kopplas ihop med det som beskrivs som en ”värmekupol” (heat dome) med ett högtryck som har parkerat sig över regionen Pacific Northwest.
Extremväder kommer att bli vanligare i och med klimatförändringarna, enligt experter – även om det är svårt att koppla ihop en enskild händelse med den globala uppvärmningen.
"Ovanligt vädermönster"
Den pågående värmeböljan beror inte enbart på klimatförändringarna, men förvärras av dem, enligt Nick Bond som är atmosfärforskare vid University of Washington.
– Huvudanledningen är ett väldigt ovanligt vädermönster, säger han till nyhetsbyrån AFP.
–Med det sagt är klimatförändringarna på riktigt, våra temperaturer har värmts upp här och det har gjort denna värmehändelse mycket allvarligare.