Antalet hundkapplöpningar i Storbritannien minskade med en tredjedel under pandemiåret 2020. Trots det är antalet hundar som dött på banan nästan lika många som året innan. ”Allt för en billig bit underhållning” säger Nick Weston, kampanjchef på djurskyddsorganisationen League Against Cruel Sports.
Varje år dör eller dödas tusentals hundar i hundkapplöpningsindustrin då de inte längre anses dugliga för att tävla eller lider av hälsoproblem som anses för dyra att åtgärda. En del dör direkt på banan, andra avlivas för att de saknar ett ”lämpligt hem” när industrin är ”klara” med dem. På grund av den höga dödligheten och stressen djuren utsätts för har branschen länge varit under hård kritik. Tävlingarna har lagts ned i flera länder under senare år och en del har också infört nationella förbud. Men Storbritannien, som anses ha en av världens bästa djurskyddslagar, är en av de länder där tävlingarna fortfarande är igång, och pandemin tycks varken ha stoppat branschen – eller dödsfallen.
Totalt dog eller dödades 411 hundar inom industrin under 2020, jämfört med 710 under 2019. Detta trots att antalet hundkapplöpningar minskade med drygt en tredjedel under fjolåret på grund av pandemin. Dessutom har dödsfallen på eller vid banan ökat i proportion till antalet tävlingar. Under 2020 miste 200 hundar livet på banan, vilket endast är sju färre än året innan.
De fortsatt höga dödsfallen upprör flera djurskyddsorganisationen, som länge kämpat för ett förbud mot industrin.
– Dödligheten har tragiskt nog ökat trots att antalet lopp har minskat på grund av Covid-19 – och allt för en billig bit underhållning och vinst. Industrin är till sin natur riskfylld och det är dags att banorna stängs och att hundarna placeras i nya hem där deras välbefinnande kommer först, säger Nick Weston, kampanjchef på organisationen League Against Cruel Sports, till tidningen The Guardian.
Dessutom har branschen fått 1,1 miljoner pund i statsstöd under vintern, enligt organisationen Greyt exploitations, som kämpar för att öka medvetenheten kring den behandling hundarna utsätts för inom industrin. Något som de menar hjälpt till att upprätthålla lidandet för tusentals hundar och lett till hundratals dödsfall. Detta samtidigt som 100 000 medborgare skrivit under en namninsamling för att förbjuda hundkapplöpningar.
”Vi ifrågasätter ifall de brittiska medborgarna skulle stötta beslutet att använda skattemedel för att finansiera branschen när över 100 000 personer har undertecknat namninsamlingen för att stoppa dödsfallen och det onödiga lidandet dessa hundar utsätts för och förbjuda hundkapplöpning, säger Trudy Baker på Greyt exploitations, i ett pressmeddelande.
Mark Bird, vd för Greyhound Board of Great Britain, den organisation som styr licensierad hundkapplöpning i Storbritannien, dementerar påståendena om att fler hundar dör inom industrin. I en kommentar till The Guardian säger han att sporten, trots de utmaningar som coronapandemin medfört, fortsatt att uppfylla sina åtaganden för djurens välbefinnande.
– Totalt sett är dödsfallen betydligt lägre, vår spårskadefrekvens har minskat och vi ser fler vinthundar än någonsin som blir framgångsrika igen efter att de gått i ”pension”.
Dör för människans underhållning
I Sverige förekommer det ingen kommersiell hundkapplöpning sedan 2005, även om det inte har införts något förbud.
– Kommersiell hundkapplöpning behöver förbjudas, både i Storbritannien och i Sverige. Att djur ska slippa utnyttjas i underhållningssyfte är det minsta som kan begäras av ett modernt samhälle, säger Linn Åkesson, kommunikationschef på organisationen Djurens rätt.
Dör dessa hundar för människans ”underhållning”?
– Där är svaret tyvärr ja. Verksamheter som exempelvis hundkapplöpning ligger inte i djurens eget intresse, där de utnyttjas och riskerar att fara illa för underhållning. Djurens rätt vill att alla djur och deras intressen ska tas på allvar, och vi vill se tydligare lagstiftning som förhindrar utnyttjandet av djur i underhållningssyfte, säger Linn Åkesson.