Startsida - Nyheter

Krönikor

Cowboys i världsrymden säljer flyktvägar från en krisande planet

Världshistoriens rikaste man har åkt till rymden, hörni. Det är väl ändå fint? I alla fall enligt amerikansk morgonteve, som på en dag gav händelsen mer tevetid än de gav klimatkrisen under hela förra året.

Att de gör det är förvisso förståeligt. Att en miljardär startar sitt eget rymdbolag för att skicka andra miljardärer på tio minutes nöjesresor utanför atmosfären är på sätt och vis mer amerikanskt än vithövdade havsörnar, Twinkies och vapenvurmande, sammanslaget.

Uppfyllandet av den ultimata, stjärnbeströdda drömmen om självförverkligande genom överdriven konsumtion, och ett avlatsbrev på individualismens altare.

Även Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, är positiv till det hela. I Morgonstudion i SVT uttrycker hon förhoppningen att upplevelsen att se jordens och atmosfärens bräcklighet från rymden ska få rika människor att bry sig mer om att skydda den.

Troligen inspirerades hon av pressträffen efter att Bezos landat. Där han, iförd cowboyhatt, sa nästan ordagrant det. Kanske inspirerades hon också av otaliga argument från näringslivet om att det bästa sättet att rädda världen är att lägga dess framtid i händerna på den fria marknaden.

Argument som i många år lyft personer som Elon Musk som samtida frälsare för både sagda marknad, vetenskapen och klimatet. Samtidigt har de ignorerat petitesser som att Musk faktiskt aldrig bidragit till någon riktig vetenskapsinnovation. Obekväma detaljer som att de solpanelstak han sålde in till Teslas aktieägare var otestade prototyper, monterade på huskulisser från teveserien Desperate housewives.

Även Rathsman nämner Musk, när hon säger att han och rymdcowboyen satsat ”enormt mycket egna pengar” på rymdinnovation. Hon kanske inte såg pressträffen trots allt. Bezos tackar nämligen specifikt Amazons kunder och anställda – de senare med ökänt dåliga arbetsvillkor – för att de betalat hans resa.

Vad hon inte heller verkar ha greppat är hur de pratar om att rädda mänskligheten från klimatkrisen. Att Bezos säger att vi behöver ”flytta all tung, förorenande industri ut i rymden” och att både han och Musk ser det som en del av sin plan att kolonisera Mars så att vi (läs: de som har råd) kan fly när situationen på jorden blir ohållbar.

Lustigt, det där. Att två personer som tjänar stora pengar på industrier som förorenar klimatet och har investerat i bolag som vill göra rymdresor tillgängliga till högstbjudande, har samma lösningsförlag: resor till rymden snarare än att minska föroreningarna på jorden. Det är nästan som att det skulle kunna ligga ett egenintresse bakom det.

Det har sagts att det är lättare att föreställa sig jordens undergång än slutet på kapitalismen. Sällan är det så tillämpligt som här.

Foodora-buden som startat eget arbetskooperativ istället.

Vårdgivare som erbjuder patienter att välja läkare efter etnicitet, enligt DN:s viktiga granskning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV