Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Ilska efter Astras fiasko – medan rika länder anklagas för hamstring

Världshälsoorganisationens generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus anklagade i förra veckan de rika länderna för att hamstra vaccin och på så sätt försvåra vaccineringen i fattiga länder.

Ilskan är stor inom EU mot Astra Zenecas försenade vaccinleveranser. Samtidigt väntar världens fattiga länder på att vaccineringen överhuvud taget ska komma igång på allvar – och miljontals barn riskerar undernäring i spåren av pandemin.

I förra veckan meddelade läkemedelsjätten Astra Zeneca att man bara kommer leverera en fjärdedel av de 400 miljoner doser covid-19-vaccin som EU räknat med. Första kvartalet får EU-länderna dela på 30 miljoner doser, istället för de 80 miljoner doser man planerat för. Bolaget skyller på en underleverantörs produktionsproblem – en förklaring som EU inte godtar.

– Astra Zeneca måste leverera vad de har lovat, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en presskonferens.

Läkemedelsbolaget å sin sida menar att man inte brutit mot några löften och att kontraktet med EU innebär att man ska göra ”så gott man kan” för att leverera doserna.

Trots problemen med Astra Zenecas vaccin är situationen i EU-länderna totalt sett betydligt bättre än i världens fattiga länder. Där har vaccinationerna knappt påbörjats. Först under nästa månad distribueras de första 40 miljoner doserna till världens fattiga länder genom Covax-programmet som organiseras av Världshälsoorganisationen (WHO). 
Målet är 2 miljarder doser innan årets slut, men om det blir verklighet är osäkert. Flera FN-organ varnar för att att de rika länderna håller på att lägga beslag på vaccinet.

25 doser till Guinea

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus anklagade i förra veckan de rika länderna för att hamstra vaccin och på så sätt försvåra vaccineringen i fattiga länder.

– Mer än 39 miljoner doser har getts i 49 höginkomstländer. 25 doser har getts i ett av världens fattigaste länder. Inte 25 miljoner, inte 25 000, bara 25, sa Ghebreyesus med syftning på Guinea.

Samtidigt riskerar miljontals barn i världen undernäring till följd av att skolor hålls stängda, rapporterar Dagens nyheter. FN:s barnfond Unicef och FN:s livsmedelsprogram presenterar på torsdagen en rapport där man pekar på att åtskilliga barn får sitt viktigaste näringsintag i skolan. Att runt 370 miljoner barn gått miste om 40 procent av alla skolmåltider de haft tillgång till om skolorna hållits öppna riskerar därför att leda till undernäring för många barn, varnar rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV