Ett massivt isberg har brutit sig loss från Antarktis, i närheten av den brittiska forskningsstationen Halley, rapporterar BBC. Isberget, som är nästan lika stort som London, kommer nu att övervakas så det inte ska vara i fara för sjöfarten.
– Även om det är helt normalt att stora delar av Antarktis istäcke bryter sig loss, så är stora kalvningar som den som upptäcktes vid Brunt Ice Shelf under fredagen ganska sällsynta och spännande, säger Adrian Luckman, professor vid Swansea University och som följer Antarktis utveckling, till BBC.
Forskningsstationen Halley har haft en reducerad bemanning sedan 2017 då de viste att en kalvning var på väg att ske. En kalvning är när en glaciär släpper ett isberg eller isblock i ett hav eller en sjö.
Just när isberget bröt sig loss var forskningsstationen obemannad.
– Med tre långa sprickor som aktivt utvecklats på Brunt Ice Shelf under de senaste fem åren har vi alla väntat oss att något spektakulärt skulle ske, säger Adrian Luckman.
Isberget är omkring 1 270 kvadratkilometer stort, vilket kan jämföras med Londons storstadsområde som är 1 500 kvadratkilometer stort och Stockholm tätort som breder ut sig drygt 380 kvadratkilometer.
Händelsen tros inte ha någon koppling till klimatförändringarna. I området där kalvingen skedde har, till skillnad mot den Antarktiska halvön, forskare inte kunnat uppmäta några effekter av klimatförändringarna. Att isberg bryter sig loss från Antarktis beror till stor del på att ny is och snö fyller på kontinenten inifrån.