Säkerhetsstyrkor har under lördagen skjutit gummikulor, tårgas och chockgranater mot demonstranter i Myanmars största stad Yangon, rapporterar al Jazeera. Protesterna har pågått i landet sedan militärkuppen den 1 februari.
Under lördagens protester har demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbat samman på flera håll i landet – bland annat vid landmärket Sule-pagoden i centrala Yangon, en plats som blivit som en samlingsplats för demonstranter.
Enligt al Jazeera har polisen skjutit gummikulor och tårgas mot demonstranter. Chockgranater ska även ha används i närheten av civila och demonstranter vittnar om våld från poliser.
En aktivist som al Jazeera talat med tror att nedslagen från säkerhetsstyrkorna är ett försök att motverka demonstranter att ge sig ut på gatorna. Men han tror det istället kan resultera i mer våld.
– Innan nedslagen trodde folket på ”ickevåld” men nu förstår vi att det inte är tillräckligt. Folk förbereder sig för självförsvar, säger han till al Jazeera.
Rapporter om dödsfall
I staden Monwya, väster om Mandalay, har kvinna skjutits ihjäl under lördagseftermiddagen, enligt flera lokala medier. Tidigare under dagen vittnade en demonstrant om att poliser i staden hade omringat demonstranter och använt vattenkanoner mot folkmassan.
Demonstrationerna mot militärkuppen i Myanmar är inne på sin fjärde vecka. Sedan kuppen den 1 februari har 1728 personer gripits enligt den Myanmarbaserade människorättsgruppen Assistance Association for Political Prisoners.
Landets valde ledare Aung San Suu Kyi, som tillfångatogs i samband med kuppen, är under arrest och står åtalad för bland annat brott mot landets virusrestriktioner och brott mot landets import- och exportlagar. En rättegång över video har inletts i skymundan, enligt The New York Times.
Sanktioner
Flera länder har infört sanktioner mot militärjuntan, bland annat Storbritannien har inför sanktioner mot tre generaler i militärjuntan och anklagar dem för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Sida har dragit in delar av utvecklingsstödet till Myanmar.
Den tillfångatagna Aung San Suu Kyi står själv anklagats för folkmord mot folkgruppen rohingya – något som hon har försvarat i den internationella domstolen ICJ i Haag. Hon tillhör liksom militärerna den burmesiska majoriteten.
På söndag har demonstrationer planerats i bland annat Thailand och Taiwan – en rörelse som kallar sig mjölktealliansen som kämpar för demokrati i regionen.
Läs mer: Därför reser sig folket i Myanmar
Läs mer: Pressat läge i Myanmar: “Civil olydnad är det som kan rädda Myanmar”