Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Brott och straff – nya lagar 2022

Från och med 2022 skärps straffen för bland annat våld i nära relationer.

Utökad befogenhet för husrannsakan, slopad straffrabatt och skärpta straff för våld i nära relationer. Året har präglats av debatt om hårdare tag och flera lagändringar på området träder i kraft vid årsskiftet. Här presenteras ett urval.

Ny befogenhet att göra husrannsakan för att söka efter vapen och andra farliga föremål

Lagändringen innebär att polisen får en ny befogenhet att i brottsförebyggande syfte göra husrannsakan för att söka efter vapen och andra farliga föremål (till exempel explosiva varor) i gemensamma utrymmen i eller i anslutning till flerbostadshus. Befogenheten får användas i situationer där risken framstår som stor att sådana föremål ska användas vid våldsbrott. Lagen trädde i kraft redan den 1 december 2021.

Skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs från fängelse i nio månader till fängelse i ett år. Straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps och mindre allvarliga överträdelser av kontaktförbud ska inte längre vara fria från straff.

Ändringarna innebär också att förtal och grovt förtal kan ingå i grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning och olaga förföljelse, att utvidgat kontaktförbud kan förenas med villkor om elektronisk övervakning som förstahandsåtgärd samt att det så kallade väsentlighetskravet för kontaktförbud avseende en gemensam bostad och för särskilt utvidgat kontaktförbud tas bort. Träder i kraft 1 januari 2022.

Straffrabatten slopas för unga myndiga vid allvarlig brottslighet

I dag utgör ung ålder en förmildrande omständighet när domstolen ska bestämma hur långt straffet ska vara. Lagändringarna innebär att straffreduktionen för personer i åldern 18–20 år slopas om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Det handlar exempelvis om rån, grov misshandel och våldtäkt. Detsamma ska gälla för brott som i det enskilda fallet bör straffas med fängelse i minst ett år även om minimistraffet är lägre.

Det ska inte heller krävas starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse. Samma straff som för andra myndiga personer ska också kunna dömas ut, till exempel fängelse på livstid. Dessutom ska vissa allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt mot barn, inte kunna preskriberas om brottet begåtts av någon som fyllt 18 år. Lagen träder i kraft den 2 januari 2022.

Möjligheterna att använda tidiga förhör utökas

Innebär att möjligheterna att använda berättelser som lämnats vid tidiga förhör utökas. Det handlar bland annat om utökade möjligheter att tillåta berättelser från förhör inför en brottsbekämpande myndighet som bevis, att ta upp bevis i domstol före huvudförhandling och att använda vittnesattester som bevis. Träder i kraft 1 januari 2022.

Utökade möjligheter att avgöra mål utan huvudförhandling

Innebär att fler brottmål i tingsrätt och tvistemål i hovrätt ska kunna avgöras utan huvudförhandling. Ändringarna ger domstolarna bättre förutsättningar för att anpassa handläggningen av mål till vad som är lämpligast i varje enskilt fall. Syftet är att målen ska kunna handläggas på ett så ändamålsenligt och effektivt sätt som möjligt. Träder i kraft 1 januari 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV