Startsida - Nyheter

Energi · Kan själv

Odlingstips i vårsolen

Blandad sallad i en liten avlång, självvattnande kruka.

Jag har tidigare år propagerat för kaosodling, för att peta ner lite fröer på måfå och se vad som händer. Det tillför ett spänningsmoment till odlandet, men är också rätt rationellt.

Det gör att nåt alltid kommer upp, om någon art inte trivs på sitt ställe finns det alltid någon som gör det, och genom att odla olika sorters växter skapas en sorts mininatur där olika växter skyddar varandra medan de växer.

Det är platsbesparande dessutom. Vilket onekligen är en faktor på en balkong, men ibland också i en trädgård. När jag kaosodlar i kruka försöker jag ta hänsyn till hur de olika arterna växer. De flesta salladssorter har grunda rötter. En och annan morot får fylla ut utrymmet under deras rötter och sen får chili och tomater borra sig ner hela vägen. Men i en grund balkonglåda är det bäst att satsa bara på växter som inte behöver mycket rotutrymme.

Jag sådde min första omgång för ett par månader sedan i en minivariant på balkonglåda. De är nu stora nog att börja ätas. I krukan sådde jag lite olika salladsfrön jag hade hemma utan någon större precision. Den här gången tänkte jag bara allmänt på bladgrönsaker, men det är kul att liksom designa sin egen salladsmix på fröstadiet. Lägga till örter och andra smakrikare växter för att få sprutt på smaken. Gräslök, citrongräs och vitlök är andra smaker som är spännande i en salladsblanding. Grunda i en balkonglåda eller något liknande med lecakulor och gärna lite grus och se till att jorden är fuktig hela tiden, åtminstone tills fröna gror.

25 kronor för sex kilo torrt substrat är en bra affär. Foto: skärmdump från Biltema.se.

Perfekt substrat för svampodling

De svamparter som odlas är ofta trädlevande. Det är inte så konstigt vid närmare eftertanke. Jordlevande svampar lever oftast i symbios med träd och andra växter och det är svårt att uppnå inomhus. utomhus går det enklare, men det är inte alls säkert att man får till det. Trälevande svampar behöver oftast inte sådana samarbeten, utan nöjer sig med dött trä. Så är det med till exempel shiitake och igelkottaggsvamp. Problemet här i Norden är att de flesta produkter som innehåller träflis innehåller flis från barrträ. Värmepellett och smådjursströ som säljs i butiker innehåller ofta gran och tall vilket få odlingsbara svampar gillar.

Den som inte har tillgång till egen skog eller kan hämta flis på en såg är hänvisad till dyra och onödiga grejer som till exempel aspspån från zoobutiken, men sedan ett tag säljer Biltema något de kallar ”värmeloggs”. Hemskt namn som får det att skära i en språknörds själ. Varje paket innehåller sex kilo träflisor från lövträd. Det handlar om rent skräp från träindustrin som pressas ihop till puckar under högt tryck och hög temperatur, vilket gör att de är sterila i förpackningen. Det är bara att hälla kokande vatten över så sväller puckarna. Det går att odla direkt i substratet efter att det har fått rinna av och kallna, men om du tillsätter näring är det bra att sterilisera i ugn eller tryckkokare.

Självklart nöjer sig trälevande svamp med bara trä, men det blir lite extra skjuts med lite tillsatser, som kaffesump, kli och någon sorts blötlagd och kokt säd. Då är sterilisering nödvändig. Jag har själv testat puckarna till shiitake och ostronskivling och det fungerar alldeles lysande. Igelkottar är inte så krävande när det gäller vilken sorts träflisor de växer på, men de är extra känsliga för mögelangrepp så jag skulle inte odla dem utan att vara lite extra noggrann, också på trä från dessa puckar.

Videkissar är bland de enklaste växter som finns att känna igen. Foto: Gorm Kallestad/TT.

Hjälp sticklingarna på traven

Det snackas om en massa magiska trick för att få växter att rota sig snabbare och säkrare, men det är få som verkligen fungerar. En del är snarare dåliga för växter, som att kleta på honung som bara klibbar igen porer och celler och drar till sig ohyra. Eller kanel som inte gör ett dugg för att stimulera rötterna, men dock motverkar bakterier och mögel lite grand. Det finns produkter att köpa, men de jag har testat har inte fungerat särskilt väl, förutom den typ som numera är svår att få tag på. Rent kemiska produkter.

Kemikalieinspektionen har ännu inte bestämt om rotningsmedel av en viss typ ska få säljas till konsumenter. Och det är lika bra. Om något är så pass riskfyllt att experter måste fundera på om de är för farliga för vanligt folk är det kanske lika bra att det bara säljs till proffs. Det gäller medel med hormoner och liknande i. De kan påverka människor och det är osannolikt att produktionen av dem är till nytta direkt för naturen. Jag använder sådana medel ibland, om något skott vägrar samarbeta totalt, men det är extremt sällan som inte andra metoder är minst lika bra. Oftast handlar det bara om att öka chansen att lyckas genom att ta några skott till. Men det finns också mer aktiva knep att ta till.

Sälj innehåller naturligt salicylsyra som stimulerar rottillväxt hos de flesta växter. Det är kusinen till ett ämne som finns i vissa värktabletter, acetylsalicylsyra. Det går att smula lite från en sån tablett i en burk med vatten och ställa skott i, men det känns onekligen bättre att gå all in på naturligheten och plocka några sälgkvistar. Blötlägg kvistarna eller bara barken från dem över natten, sila av och låt skott stå några timmar i lösningen. Syran kan fräta på känsliga växter så om stjälken början blekna är det ett tecken på att det är dags att ta upp skottet. Varianten med sälg kommer med nödvändighet att innehålla en massa levande saker och sånt som jäser och möglar så det gäller att hålla koll på den och göra ny för varje omgång skott.

Jag har gjort flera jämförelser där jag behandlar några skott med salicylsyra och låter några andra sätta rot bara i vatten och det gör skillnad. Enstaka skott dör fortfarande och alla rotar sig inte, men det kan göra skillnad på veckor. En annan metod som jag jämfört med ingen behandling alls är aloe vera. Den klibbiga saften i dess blad innehåller ämnen som både skyddar plantan och stimulerar att rötter bildas. Skär bort en bit och kleta in stjälkens nedre del eller mosa innehållet i bladbiten och stick in stjälken i klibbet och låt ligga några timmar.

Ta också reda på vilka växter som behöver vilken metod. En del arter sätter helst rot i vatten, medan andra gillar att stoppas ner i jord eller liknande. Vattnet blir snabbt dåligt också. En av de vanligaste misstagen folk gör när de ska rota skott är att inte byta vatten. Minst var tredje dag byter jag, helst dagligen. Ställ dem inte heller i för kraftigt ljus och se till att ha någon form av kupol över dem. Spreja då och då med rent vatten, eventuellt med en lite droppe näring i. Innan rötterna växt till är växten hänvisad till att ta upp fukt genom andra celler och det kräver lite högre luftfuktighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV