Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Expert förklarar i ny film: Så blir du kvitt migränattackerna

Ny film ska hjälpa migräniker.

En miljon svenskar drabbas av migrän och det är en av våra vanligaste folksjukdomar. Huvudvärksförbundet vill nu kasta nytt ljus på frågan och släpper i dagarna filmen “Ta hand om huvudsaken”.

Alla som lidit av migrän vet hur fruktansvärt det kan vara. Orsakerna kan variera, men faktorer som stress, fasta, sömnbrist, särskild kost eller hormonförändringar kan ligga bakom.

Det finns flera olika typer av huvudvärk och de flesta är helt ofarliga. 
Hortons huvudvärk är en av de svåraste typerna. Den yttrar sig genom attacker av mycket stark huvudvärk som kan komma och gå under en längre period, allt från en vecka till flera månader. Dock är det inte helt klarlagt varför migrän uppstår. Man vet dock att det är en neurologisk sjukdom som till stor del verkar vara ärftlig, skriver Hjärnfonden.

Omkring 65 procent av de som drabbas av migrän är kvinnor, och för många innebär det stora svårigheter att klara av jobbet fullt ut. Därför är det viktigt att anpassa arbetsplatsen och arbetsuppgifterna, och det är fullt möjligt.
Migräniker mår oftast bra av fasta rutiner – att äta, arbeta och sova på utsatta tider. Tillvaron är dock sällan så enkel och många lider i det tysta. Coronapandemin har dessutom inneburit ytterligare en belastning. 

– För vårdanställda är ju stresspåslaget enormt just nu. Den som har migrän fungerar ofta i kris och så brukar smällen komma i efterhand, säger Helena Elliot, kanslichef på Huvudvärksförbundet, till Arbetsliv.

Hon fortsätter dock med att påpeka att pandemin också kan ha gett positiva effekter för vissa.

– Man slipper mycket stimuli och stress i vardagen som kan trigga huvudvärk och man kan styra sin tid bättre. För de som lever med barn tror jag livskvaliteten ökat något, säger Helena Elliot.

Ny film ska hjälpa migräniker

Nu lanserar Huvudvärksförbundet filmen “Ta hand om huvudsaken”, för att lyfta problemet ytterligare. I filmen ger sjukgymnasten Birgitta Helmersson sina bästa tips till alla som drabbas av migrän, och hur man kan skapa en anpassad arbetsplats hemma.

– Det är inte bra att sitta statiskt med en liten skärm under långa pass utan paus. En migräniker kör ofta på för att jobba undan så länge man mår bra och då finns ju risk att man blir sittande för länge, säger Helena Elliot till Arbetet.

Andra tips är att berätta för chefer och medarbetare om besvären eller söka ett särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan.

Hannes Bjernhagen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV