Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Efterlängtade beskedet: Nu är alla svenska livsmedelskedjor buräggsfria

Nu är alla landets livsmedelskedjor buräggsfria.

Efter en lång kamp är nu alla Sveriges livsmedelskedjor buräggsfria. Nu vill Djurens Rätt att regeringen tar ytterligare kliv för att förbättra hönsens levnadsvillkor. 

Djurens Rätt inledde samtal med ICA om att sluta med burägg för 13 år sedan. Vid tidpunkten levde mer än två miljoner hönor inom den svenska äggindustrin i burar. Därefter har utvecklingen lyckligtvis gått framåt och villkoren för djuren förbättrats. Och nu när även ICA tagit avstånd från burägg betyder det att alla svenska livsmedelskedjor blivit buräggsfria, skriver Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

Under lång tid har organisationen bedrivit ett påverkansarbete för att få till en förändringen inom industrin. Arbetet har lett till att kedjor som Hemköp, Lidl, Willy’s, Coop, City Gross och Matrebellerna slutat med burägg. Det har dock varit svårare att få till en bra kontakt med ICA och dialogen har varit utdragen. Men efter 13 års arbete har alltså livsmedelsjätten kommit fram till att välja bort burägg.

– En avrådan är inte detsamma som en tydlig företagspolicy. Vi är inte helt tillfreds med den skrivning som ICA presenterat. Men tack vare att andra företag sagt nej till burägg och konsumenters ovilja att köpa dessa är vår bedömning att det kommer bli svårt för ICA-handlare att köpa in burägg. På så vis är vi nöjda med utfallet, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt, i pressmeddelandet.

Flera länder har redan lagstiftat

I dagsläget lever omkring 500 000 hönor i burar, vilket motsvarar ungefär sex procent. Tillvaron i burarna är miserabel. Hönorna kan inte sträcka ut sina vingar i det mycket trånga utrymmet. Men det finns andra länder som redan tagit tydlig ställning i frågan. Österrike, Schweiz, Tyskland, Luxemburg och nio amerikanska delstater har stiftat lagar som gör det förbjudet att hålla höns i burar. I Sverige finns inte samma lag, men konsumenter och företag har visat att de inte tycker att den här typen av djurhållning hör till dagens moderna samhälle. 

Djurens Rätt menar nu att nästa steg i utvecklingen är att införa en lagstiftning som tydliggör detta. Organisationen vill bland annat att regeringen ska införa ett förbud mot att hålla hönor i burar, och på så vis uppfylla djurskyddslagens skrivningar om djurs rätt till naturligt beteende. 

– Sverige har en möjlighet att visa vägen för andra länder. Burhållning av hönor är standard globalt sett och i EU, som ligger långt framme, sitter fortfarande varannan höna instängd i en gallerbur. Konsumenter och företag har gjort sitt. Nu är det bara politiska beslut som kan öppna de sista burarna i Sverige, säger Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens Rätt tillika styrelseledamot i World Federation for Animals, i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV