Radar · Arbetskritik

7 600 människor dör varje dag på grund av sina arbeten

Internationella dagen till minne av döda och skadade arbetare.

Förra året omkom 29 människor i arbetsolyckor i Sverige och upp mot 3 000 av arbetsrelaterade sjukdomar. Enligt International Labour Organisation (ILO) så dör en arbetstagare var 15:e sekund i världen.

I dag den 28 april är det Workers Memorial Day, den internationella fackföreningsrörelsens minnesdag, för alla som har fått sätta livet till på sitt arbete.

Enligt ILO omkommer omkring 2 780 000 miljoner människor årligen i arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar. Det innebär att omkring 7 600 arbetare dör varje dag på sitt arbete i världen.

Minns de döda – kämpa för de levande" – ILO

I Sverige dog förra året 29 människor i arbetsplatsolyckor vilket var en minskning jämfört med åren före, 2019 omkom 46 människor och 2018 58 människor. Antalet arbetsolyckor har minskat under de senaste tio åren.

Men arbetsrelaterade sjukdomar står däremot årligen för tusentals personers förtida död, enligt den senaste forskningen från Arbetsmiljöverket.

Enligt beräkningar skördar stress, skiftarbete, motoravgaser, buller och ihållande fysiskt tungt arbete varje år mer än 2 500 människors liv.

Andra faktorer – som damm, asbest, kvarts och passiv rökning – leder också var för sig till mellan 100 och 500 arbetsrelaterade dödsfall per år i Sverige.
Antalet dödsfall på grund av dessa riskfaktorer beräknas minska medan den arbetsrelaterade dödligheten på grund av stress beräknas öka i framtiden.

Workers memorial day instiftades av fackliga organisationer i Kanada 1984, och fick snabbt spridning till fackliga organisationer i andra länder.