Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Metoo-rörelse får fäste på Balkan

En ny metoo-våg har kommit till Balkan.

En intervju med den serbiska skådespelerskan Milena Radulović har lett till att kvinnor på Balkan har börjat berätta om sina upplevelser i en metoo-rörelse, under slagorden ”Du är inte ensam”.

Skådespelerskan anklagade sin tidigare dramalärare för våldtäkt.

Metoo-rörelsen som fick starkt fäste i många länder 2017 fick då ingen större spridning i länderna på Balkan. Den här gången hoppas många att berättelserna ska leda till en bestående förändring i samhällets attityder.

– Förutom stöttning och uppmaningar om att anmäla skulle jag vilja att våra politiker tar initiativ till att ändra lagen, säger Sanja Pavlovic, som är engagerad i en kvinnoorganisation i Serbiens huvudstad Belgrad.

Våldtäkt definieras i landet som ”en handling som begås under tvång våld eller hot”, inte som en sexuell handling som offret inte har samtyckt till.

Läraren gripen

Framför allt är det på nätet som berättelserna syns, bland annat på en Facebooksida som skådespelerskor skapat, och som fått namnet Nisam trazila (Jag bad inte om det).

”I flera år har jag samlat mod för att berätta för någon, att lugna min själ, att återuppväcka det döda barnet inom mig”, skriver en ung kvinna som berättar om ett sexuellt övergrepp när hon var 14.

Intervjun med Milena Radulović publicerades i tidningen Blic den 17 januari.

Hennes vittnesmål ledde till att den i dag 68-årige dramaläraren har gripits, misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp. Han nekar till anklagelserna.
Skådespelerskan säger att hon vill skydda andra elever.

– Jag känner ett jätteansvar för de barnen, för samhället, men även för mig själv. Det här är något som måste få ett slut.

Regionala rörelser

Flera regionala rörelser de senaste åren, bland annat efter en uppmärksammad våldtäkt av en tonårsflicka i Kroatien, tros ha berett väg för en bred uppslutning efter Radulovićs uttalande.

Ett upprop mot en professor i Serbiens huvudstad Belgrad har startats på Twitter, och fakulteter i Serbien, Kroatien och Bosnien har lagt upp formulär för att studenter ska kunna lämna in anmälningar.

I Kroatiens huvudstad Zagreb har en universitetsfakultet gjort flera polisanmälningar mot både tidigare och nuvarande anställda, de flesta från tidigare studenter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV