Amanpreet Singh Sangha har alltid varit intresserad av mat, men när han träffade veganmatsprofilen Mattias Kristiansson blommade passionen ut på allvar. Nu har de startat en blogg tillsammans: Indian enough.
När Aman, som han kallas, flyttade från Indien till Sverige förra året, blev han glatt överraskad över det stora utbudet av indiska restauranger. Första reaktionen var dock att det ofta saknades något i kryddningen. Idén väcktes att försöka introducera mer autentiska indiska rätter för svenskarna, tillsammans med pojkvännen Mattias Kristiansson.
Det är en extremt liten del av den indiska maten som finns här i Sverige. I den nya bloggen vill de visa upp bredden på det indiska köket och även krossa lite fördomar. På hemsidan presenteras bland annat indiska tolkningar av tacos och pizza, och recept på hur man tillverkar sin egen veganska paneer – den klassiska indiska färskosten.
– Mat har varit ett stort intresse för mig. Min mamma har alltid velat att jag och min syster skulle kunna laga mat till oss själva, så hon fick oss att försöka behärska åtminstone de mest grundläggande rätterna. Som vuxen har min kärlek till att resa gjort mig intresserad av mat från olika kulturer. Nu älskar jag att gå igenom vårt kylskåp och försöka mixa ihop rätter av det jag hittar där inne, säger Aman Singh Sangha.
Heltäckande guide
Bloggen rymmer grytor, dal, bröd, chutney, raita, desserter, drycker och mycket mer. Och mängder av tips och info som hör det indiska köket till. Det finns en lista på nätbutiker och fysiska butiker runt om i Sverige där man kan köpa kryddor och speciella köksgeråd. Den välkända metalltallriken thali kan dock vara svår att få tag på. Beställer man Thali från menyn på en restaurang, är det alltså fatet man syftar på – inte själva anrättningen.
Några av Aman Singh Sanghas egna favoriträtter är både kända och okända för dem som besöker svenska indiska restauranger.
– Mina favoriträtter när det kommer till det indiska köket är bland andra Kadi Chawal, en yoghurtbaserad sås med lökpakoras och ris, Rajma Chawal som är röd kidneybönsgryta med ris, Palak Paneer, en indisk färskost med spenatpuré och Aloo Paratha, ett stekt potatisfyllt bröd. Jag har också flera favoritdesserter, bland annat Jalebi som är gjord av friterad maida – en vetemjölssmet som man formar till en kringla eller cirkulära former, som sedan är blötläggs i sockersirap.
Nämn tre saker som älskare av indisk mat behöver veta!
– 1. Indisk mat är inte svår att laga. Det kräver inte så långt tid som man skulle kunna tro. 2. Indisk mat har kryddor med väldigt mycket smak, men måste inte nödvändigtvis vara heta och starka. 3. Vårt mest populära bröd är roti eller chapati. Naan är ett restaurangbröd som vi inte äter regelbundet i våra hem, berättar Aman Singh Sangha.
Med bröd som bestick
Att baka till varje middag låter kanske knepigt, men chapati – eller roti – är ett bröd som man i Indien bakar medan grytan puttrar på spisen. Det består av ett slags fullkornsmjöl och vatten, och gärna lite salt och olja. Man knådar, kavlar ut och steker i en panna – alltihop på bara några minuter. I Indien använder man en särskild liten kavel som heter belan, men det går förstås bra med en vanlig.
I bloggen finns också instruktioner för hur man lär sig att äta med bröd. Nyp av en bit, forma till en kon och skopa! Det kräver lite övning dock. Och i vissa delar av Indien använder man istället ris som ett slags redskap, även det med fingrarna. På indiska restauranger i Sverige äter vi oftast ris som tillbehör till alla rätter, vilket man inte gör alls i till exempel norra Indien.
Kokbok på gång
Mattias Kristiansson har snart en hel hyllmeter av kokböcker med sitt namn på pärmryggen. I höst hoppas han och Aman Singh Sangha att böckerna får sällskap av en indisk, vegetarisk kokbok som de just nu jobbar med. Under tiden bjuder de på ett recept på en rätt som finns på alla indiska restauranger i Sverige: Chana masala, fast kanske med lite extra finess.
Amans kryddiga kikärtor med det perfekta riset
Chana betyder rätt och slätt kikärta och masala är själva kryddblandningen. Grytan kan varieras på olika sätt, till exempel kan den bli extra krämig om man mixar en del av kikärtorna med en stavmixer.
Rätten serveras med ris, roti/chapati eller puri – ett bröd som friteras och puffar upp sig. I bloggen Indian enough finns alla recept som behövs för att göra Chana Masala till en perfekt måltid. Ett tips är att spana in receptet på egen garam masala. Och glöm inte: Den typiska gula curryn som finns i alla matbutiker, hör inte hemma i det indiska köket.
Chana Masala
4 portioner
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad eller riven ingefära
4 tomater, hackade (eller 4 dl krossade tomater)
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
0,25 tsk mald kardemumma
0,25 mald kryddnejlika
0,5 tsk mald kanel
4 dl vatten
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1 tsk salt
ev färsk koriander
ev soja- eller havreyoghurt
1. Hetta upp oljan i en gryta.
2. Fräs spiskummin tills den får fint med färg och doftar underbart.
3. Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med i några minuter.
4. Vänd ner tomaten och låt fräsa med tills den mjuknar och mörknar något i färgen.
5. Krydda med koriander, chilipulver, garam masala, kardemumma, kryddnejlika och kanel. Låt fräsa med i en minut.
6. Häll på vattnet och sköljda kikärter. Koka upp och låt puttra på i 10 minuter tills grytan tjocknar något. Smaka av med salt.
7. Strö över koriander och servera med kokt ris eller roti/chapati.
Kokt basmatiris
4 portioner
3 dl basmatiris
6 dl vatten
½ tsk salt
1. Blötlägg helst först riset i 30 minuter.
2. Skölj riset och häll ner det i en kastrull tillsammans med vatten och salt.
3. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.
4. Ta kastrullen från plattan och lägg på en kökshandduk. Lägg på locket och låt riset stå i 5 minuter. Klart!