Saab hoppas få sälja 24 Jas-plan till Colombia. Oacceptabelt, anser människorättsaktivister som pekar på mord av aktivister och en rad andra allvarliga brott mot mänskliga rättigheter i landet.
Den colombianska regeringen har avsatt motsvarande drygt 30 miljarder kronor för att köpa 24 nya stridsflygplan. Svenska Saab som tillverkar Jas Gripen är med i kampen om kontraktet tillsammans med Spanien, Frankrike och USA. I en debattartikel i Dagens arena kräver bland annat företrädare för människorättsorganisationer att den svenska regeringen sätter stopp för en eventuell försäljning till Colombia.
Enligt artikelförfattarna skulle det vara ett brott mot Vapenhandelsfördraget (ATT) att sälja vapen till Colombia i och med de människorättsbrott som rapporteras därifrån.
– Det är uppenbart att Colombia inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Jaime Gomez som är politisk flytking från Colombia och tillhör den colombianska organisationen Colombia humana internacional.
Dödade barn kallades "krigsmaskiner"
Jaime Gomez pekar på flera händelser som inträffat efter att den colombianska regeringen och Farcgerillan slöt ett fredsavtal 2016. Så sent som i mars i år dödades tolv barn, enligt obekräftade uppgifter, när ett gerillaläger bombades. Colombias försvarsminister Diego Molano kallade då barnen för ”krigsmaskiner”.
Human rights watch, Amnesty international och andra människorättsorganisationer har i flera rapporter också vittnat om ett stort antal mord på aktivister i Colombia och att regeringen inte gör tillräckligt för att förhindra detta. Enligt den colombianska organisationen Indepaz mördades enbart under fjolåret minst 223 människor som arbetar för bland annat kvinnors villkor, urfolks rättigheter och för att försvara miljön mot illegal gruvdrift och annan miljöförstöring.
– Regeringen gör ingenting. De är i maskopi med de paramiltära grupper som utför morden, säger Jaime Gomez.
Slöt avtal med Sverige 2017
Syre har utan framgång sökt justitieminister Morgan Johansson (S) som är ansvarigt statsråd för den svenska vapenexporten, men hans pressekreterare Adriana Haxhimustafa betonar i ett SMS till Syre att det är Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som prövar om vapen får exporteras till ett land.
2017 slöt dock de svenska och colombianska regeringarna ett avtal som skulle möjliggöra försvarssamarbeten, exempelvis stora vapenaffärer. Redan då hade Saab visat intresse för att sälja Jas-plan till Colombia. Dåvarande näringsminister Mikael Damberg sa i samband med undertecknandet till Sveriges radio att den colombianska försvarsmakten är en viktig beståndsdel i övergången till fred i landet.
– De har ett väldigt stort ansvar för att hantera den fredsöverenskommelse som är, men de står också inför större investeringar framöver, sa Mikael Damberg.