Visste du att paddling också kan vara en vintersport? Med rätt utrustning och säkerhetsåtgärder går det att njuta av naturen från kajaken nästan året om.
– Själen mår bra av lugnet. Jag tror att vi behöver det mer än någonsin i dag, säger entusiasten Karin Sällberg.
Det är kylslaget ute. Inga minusgrader, men rått och sällsynt grått. Ett massivt molntäcke ligger som en filt över himlen och det gröna gräset är fuktigt med bruna multnande löv som klafsar mot skosulorna.
En klarröd och en solgul kajak bryter av mot naturens murriga färger invid ån nedanför Tyresö kyrka i södra Stockholm. Vattnet slingrar sig genom en storslagen engelsk park och vidare ut mot Kalvfjärden.
Vännerna Karin Sällberg och Eva Ericsson, båda kajakinstruktörer på Friluftsfrämjandet, packar ned förnödenheter och gör sig i ordning för utflykt.
– Paddling är ett väldigt lätt sätt att komma i kontakt med vatten, säger Karin Sällberg,
Viktig packning
Ett rejält pass kan också ge bra helkroppsträning och vara ett alternativ i tider när gymmen är stängda och utomhusaktiviteter är att föredra.
– Både armar, bål och ben får träning vid paddling. Benen används för att hålla emot och få mer kraft, säger Karin.
Hon går igenom både sin egen och kajakens utrustning. Det är mycket som ska med: bland annat ombyteskläder, dricksvatten, karta, kompass, bogserlina, matsäck, vattentätt packad och laddad mobil, flottör och en pump.
– För att få ut vattnet om olyckan skulle vara framme, förklarar Karin Sällberg.
– Men planen är förstås att aldrig välta. Det är faktiskt svårare att gå runt med en kajak än en kan tro. Jag har bara gjort det avsiktligt när vi har övat på kamrat- och självräddning. Men var och en behöver paddla utifrån sin egen kunskapsnivå och balans.
Gnistrande
Karin växte upp nära vatten och började paddla redan i tidiga tonåren. På senare år har det blivit allt oftare. Som sanna naturälskare ger sig Karin och Eva gärna ut året om – för det går faktiskt, så länge det inte blåser för hårt eller är alltför kallt.
Olika sorters väder har sin charm, säger Karin. Eva Ericsson instämmer:
– Det är jättehärligt när det är snö på trädtopparna och solen skiner. Det blir en helt annan naturupplevelse. Sedan finns det de som håller på även när det är is, men det är mer extremsportare, säger Eva.
Klädombyte
Friluftsfrämjandet anordnar ibland vinterpaddlingar med övernattning i vindskydd. Inget för den som trivs bäst under ett duntäcke med en strömningstjänst nära till hands, men i utbyte mot omaket kan man få skåda en stjärnklar himmel och fylla lungorna med frisk luft och huvudet med tystnad. Vinterpaddling kräver dock att man är rätt klädd och har rätt utrustning.
– Det är ingenting för nybörjare. Man bör vara erfaren och ingen ska ge sig ut själv, säger Karin Sällberg.
Eva öppnar packluckan och stoppar ned påsar med ombyteskläder.
– Det ska man alltid ha med sig, om man skulle gå runt, man vet aldrig vad som händer. Och det gäller att packa med sig allt, inifrån och ut: sockor, trosor, underställ, vantar.
Kajaken släpper sällan in vatten genom packluckan, men det kan ändå vara klokt att använda vattentäta påsar.
Eva bär underställ i ull från topp till tå. Därefter ska torrdräkten på, ett heltäckande ytterlager med specialfunktionen att hålla allt vatten ute och människan inuti torr, en viktig säkerhetsåtgärd under årets kalla månader.
– Jag vänjer mig aldrig, det är så äckligt, säger hon och skrattar när hon drar det sträva latexmaterialet över huvudet. Men man känner sig trygg i torrdräkt.
Kan hyra
Om man inte har egen utrustning brukar det gå bra att hyra. Att köpa en torrdräkt kan annars kosta mellan fyra och åtta tusen kronor.
Karin och Eva hjälps åt att bära ned kajakerna till bryggan, puttar i dem och glider vant ner i sittbrunnen. Vassen lyser gul längs åns kanter och trädgrenarna speglar sig i den stilla ytan som bara krusas av paddeltagens rörelser.
– Åh vad det är härligt! ropar Karin med lysande ögon och ett brett leende.
Och det ser faktiskt väldigt härligt ut. Paddeln klyver mjukt vattenytan och får kajaken att glida fram, till synes ansträngningslöst.
Den som blir nyfiken kan med fördel gå en nybörjarkurs på försommaren och sedan följa med på organiserade turer. Med lite erfarenhet i bagaget går det att få storslagna naturupplevelser och träningsvärk året om – med den särskilda lyxen att betrakta årstidsväxlingarna precis från vattenytan.