Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Kemikalie kan påverka hjärnans utveckling hos barn

Kvittopapper är en av de produkter som kan innehålla ersättningskemikalierna bisfenol F och bisfenol S som kan påverka hjärnans utveckling hos barn.

Burkmat, hygienprodukter, vattenledningar och kassakvitton är några av de produkter som kan innehålla nya typer av bisfenoler. En studie från forskare i Sverige och USA har nu visat att dessa kemikalier kan påverka hjärnans utveckling hos barn under tidig graviditet.

Kemikalien bisfenol A har sedan tidigare varit känd för att påverka nervsystemets utveckling hos barn. Den har sedan 2011 därför förbjudits att användas i till exempel nappflaskor och leksaker.  Det har lett till att andra bisfenoler, bland annat bisfenol F och bisfenol S, börjat tillsättas i vissa produkter för konsumenter.

Nu visar ny forskning att även dessa ersättningskemikalier kan ha skadliga effekter.

– Vi är egentligen inte förvånade över de här resultaten. Resultatet visar återigen att man måste vara försiktig innan man introducerar nya kemikalier säger Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för Selma-studien vid Karlstads universitet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai, till forskning.se.

I Selma studien följs mammor och barn för att undersöka om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet kan ha betydelse för utvecklingen av sjukdomar senare.

– Studien väcker oro. Exponeringen för BPF ökar eftersom kemikalien nu ersätter till exempel BPA i en lång rad vanliga produkter och material. Jag tycker att större ansvar borde ligga på att bevisa att kemikalier är säkra innan de släpps på marknaden, säger Elin Engdahl, forskare vid Uppsala universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV