Just nu råder Sveriges hittills största utbrott av fågelinfluensa. På en gård i Linköpings kommun är ytterligare 14 000 ekologiskt uppfödda kycklingar drabbade, liksom 470 fasaner i skånska Skurup. De smittade fåglarna ska nu avlivas.
Sedan november har Sverige haft tio bekräftade utbrott av fågelinfluensa på gårdar som föder upp fåglar. Det har rört sig om kycklingar, höns och kalkoner. Till exempel avlivades i januari två miljoner höns efter att en anläggning i Mörbylånga på Öland drabbats.
Nu rapporterar Jordbruksverket att ytterligare djur är smittade. Det rör sig om en gård i Linköpings kommun med 14 000 ekologiska kycklingar, och omkring 470 fasaner på en gård i Skåne. Förra veckan drabbades en hönsgård i Ale kommun.
– Det här är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige den här säsongen och det är inte läge att slappna av ännu. Det är oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket i ett uttalande.
Den tillträdande statsepizootologen Karl Ståhl på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA beskrev i ett pressmeddelande i veckan situationen som ett ”utbrott av fågelinfluensa i en omfattning som vi aldrig tidigare upplevt i landet”.
Smittar från vilda fåglar
Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba djurindustrins fåglar. Bland symtomen finns hosta, andningssvårigheter, minskad aptit, diarré, blödningar, svullet huvud, minskad äggläggning och ökad dödlighet.
Tamfåglarna smittas via kontakt med vilda djur, i första hand andfåglar, och det pågående utbrottet har drabbat många vilda fåglar i Europa, enligt Jordbruksverket.
– Fåglarnas vårflytt är på gång och det kommer att innebära fortsatt hög smittrisk och även risk i områden längre norrut i landet, säger Maria Nöremark, tillförordnad biträdande statsepizootolog, SVA.
Det finns olika varianter av fågelinfluensavirus, och det förekommer att de smittar människor. Men är mycket ovanligt, och har aldrig skett i Sverige. En större risk är enligt Folkhälsomyndigheten att viruset ska mutera och ge upphov till en ny influensavariant, med större förmåga att spridas till och mellan människor.