Utanför Kabuls flygplats trängs tusentals desperata människor i hopp om att komma med något av de sista planen innan västmakterna ger sig av. Nu varnar USA och Storbritannien för ett akut terrorhot från en regional IS-grupp – och avråder sina medborgare från att vistas i området.
ruppen, som kallas IS Khorasan och ser både talibanerna och USA som fiender, har enligt en amerikansk försvarskälla riktat detaljerade hot om att utföra terrordåd mot folksamlingen vid flygplatsen, rapporterar bland andra CNN.
”Det finns ett pågående och allvarligt hot om terrorattacker”, skriver brittiska UD i en varning. James Heappey, statssekreterare på landets försvarsdepartement, säger till BBC att trovärdiga underrättelser tyder på att en attack kan inträffa i princip när som helst.
Flera västmakter uppmanar sina medborgare som ännu är kvar i Kabul att hålla sig borta från flygplatsen, om de inte har plats på något avgående plan.
”På grund av säkerhetshot utanför portarna till Kabuls flygplats avråder vi amerikanska medborgare från att resa till flygplatsen, och uppmanar till att undvika flygplatsens portar”, skriver USA:s ambassad i sin varning.
Kamp mot klockan
Det är en kamp mot klockan att hinna få ut alla som ska evakueras innan tidsfristen löper ut på tisdag, då talibanerna krävt att utländska militärer ska ha lämnat landet. Just säkerhetshotet är en anledning till att USA:s president Joe Biden valt att inte förlänga tidsfristen.
– Ju förr vi kan bli klara desto bättre. Varje dag innebär ökad risk för våra styrkor, sade Biden under onsdagen.
De flesta andra västländer arbetar under USA:s beskydd, och många av dem säger nu att de börjat avsluta sina evakueringsinsatser. Bland dem finns
Danmark, vars sista flyg har avgått, och vars försvarsminister Trine Bramsen beskriver det som för farligt att flyga till och från Kabul nu.
Nederländerna och Belgien är också i färd med att avsluta under torsdagen, enligt uppgift på begäran från USA. Frankrike fortsätter som längst till fredag kväll, säger premiärminister Jean Castex enligt medier i Paris.
Nära 100 000 evakuerade
Runt 5 400 amerikanska soldater vaktar området, uppgav den amerikanske generalen William Taylor i onsdags. Sedan 14 augusti har omkring 95 700 personer flugits ut från Kabul, varav 13 400 under onsdagen, enligt Vita huset.
Mot bakgrund av terrorhotet har talibanerna lovat att garantera säkerheten utanför flygplatsen, säger en diplomat från ett Natoland till Reuters, mot löfte om anonymitet.
– Västländernas militära styrkor vill under inga omständigheter hamna i ett läge där man inleder en offensiv eller defensiv attack mot någon i Afghanistan, fortsätter diplomaten.
Mängder av civila offer
IS Khorasan är en regional förgrening av IS, men exakt hur banden ser ut är oklart. Gruppen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i både Afghanistan och grannlandet Pakistan, mot moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer till följd.
Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som ”otrogna”.
Talibanrörelsen och IS är båda sunniextremistiska rörelser, men är trots det svurna fiender.
Bakgrund: Konservativt och brutalt styre
• Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
• Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.
• Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.
• Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.
• Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.
• Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats. Maktövertagandet kom efter en blixtoffensiv som skedde parallellt med att USA och dess allierade hade börjat dra tillbaka sina sista soldater från det krigshärjade Afghanistan.