Demokratiaktivister i Myanmar uppmanar till en ny olydnadskampanj mot landets militärstyre, i trots mot juntans vaga ord om att få ett stopp på den kris som skakat landet efter kuppen.
Spridda protester ägde rum i flera av Myanmars större städer under söndagen, dagen efter att juntaledaren Min Aung Hlaing nådde en överenskommelse vid ett möte med i Indonesien med Asean-länderna.
Juntan ska ha lovat att upphöra med det våld mot demonstranterna som skördat hundratals människors liv sedan kuppen den 1 februari. Något löfte om ett frisläppande av politiska fångar, inklusive den störtade civila ledaren Aung San Suu Ky, gavs dock inte.
Kritik mot inbjudan
Demokratiaktivister i landet kritiserar uppgörelsen.
– Oavsett om det är Asean eller FN så tittar de bara på situationen utifrån och säger att vi ska förhandla och inte slåss. Vi kommer att fortsätta protestera, säger en talesperson för en demokratigrupp till Reuters.
Initiativet från den regionala samarbetsorganisationen Asean att bjuda in kuppmakarna har väckt kritik. Delar av oppositionen i Myanmar har beskrivit dialogen som ett sätt att legitimera militärstyret.
Över 700 döda
För att sätta ny press på juntan uppmanar demokratiaktivister landets invånare att vägra betala elräkningar och avgifter för jordbruksrelaterade lån. Man uppmanar också till skolstrejk.
– Vi deltar inte i deras system, vi samarbetar inte med dem, sade aktivisten Khant Wai Phyo i ett tal vid protester i staden Monywa på söndagen.
Sedan militären tog makten har omfattande protester pågått i landet. Förutom fängslandena har juntan svarat med dödligt våld – fler än 700 människor har dödats sedan den 1 februari, enligt sammanställningar av oberoende organisationer.
Det är dock svårt att slå fast några exakta siffror eftersom juntan kringskurit mediefriheten och flera journalister gripits.
Fakta: Myanmar
Myanmar (tidigare Burma) är centralt placerat i södra Asien, med Bangladesh och Indien i väster, Kina i norr, och Laos och Thailand i öster. Med en yta på drygt 675 000 kvadratkilometer är landet ungefär 50 procent större än Sverige. Befolkningen beräknas uppgå till närmare 54 miljoner.
Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan, innan det blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.
Exoppositionsledaren Aung San Suu Kyi har haft en styrande roll under det senaste decenniet. Men hennes manöverutrymme har begränsats av militären som bland annat bestämt att hon inte fick bli president.
Vid kuppen i februari greps Aung San Suu Kyi och flera andra civila ledare. De sitter fortfarande inlåsta.