En indonesisk hundköttshandlare har dömts till tio månaders fängelse för att ha försökt smuggla hundar till slakt. Det är första gången i landets historia som en person åtalas – och döms – för handel med hundkött.
Hundköttshandlaren arresterades av polis i Kulon Progo i Yogyakarta, Indonesien, när han försökte smuggla 78 hundar, fastbundna i en lastbil. Djuren hade plockats från gatorna och var på väg att köras till slakt i Java för att sedan konsumeras av människor. En del av djuren var hemlösa, andra var bland de många husdjur i Indonesien som fritt går runt på gatorna. Endast 62 av djuren lyckades överleva den svåra transporten på över tio timmar.
Mannen dömdes till tio månaders fängelse och 150 miljoner indonesiska rupier, IDR, (drygt 90 000 SEK) i böter för att ha brutit mot lagen om djurhållning och hälsa, då lastbilen olagligt passerat provinsgränser utan registrering av djurens vaccinationsstatus eller sjukdomar.
Trots att handel med hundkött i dag klassas som illegalt i flera indonesiska provinser, är detta första gången som en person åtalas och döms för brottet. The dog meat free Indonesia, DMFI, som har kämpat mot den brutala handeln i flera år, gläds åt att både polis och rättsväsende äntligen har agerat. Men det krävs ett mer konkret, nationellt förbud och hårdare tag mot lagförbrytare, menar organisationen.
– Domen skickar ett starkt budskap till kötthandlare om att den brutala handeln är olaglig och inte kommer att tolereras i Indonesien. I slutändan vill vi se ett bindande nationellt förbud mot Indonesiens handel med hundkött, men under tiden kommer detta åtal också förhoppningsvis att uppmuntra myndigheter i andra provinser att använda befintliga lagar till deras förfogande för att slå till mot kötthandlare som fortsätter att bedriva denna verksamhet, säger Lola Webber, kampanjchef för DMFI på medlemsorganisationen Humane society International, i ett pressmeddelande.
Tiotusentals slaktas varje månad
Varje månad plockas tiotusentals hundar upp från gatorna för att bindas fast i lastbilar och transporteras till platser runt om i Indonesien där de slaktas, enligt DMFI. Många av hundarna dör av värmeslag och uttorkning redan under den flera timmar långa resan samt av de svåra skador de får under transporten eller när de fångas in. De som lyckas överleva den svåra transporten slaktas brutalt genom att hängas upp och ner och avblodas under medvetande. Förutom det brutala lidandet som djuren utsätts för, utgör handeln också en grogrund för framtida pandemier likt covid-19, menar Lola Webber.
– Det finns ingen ursäkt för att tolerera denna olagliga grymhet eller de faror handeln innebär för folkhälsa och säkerhet. Förutom att den är otroligt brutal är det lätt att se hur denna handel är den perfekta grogrunden för nästa allvarliga folkhälsokatastrof. Hundar slaktas tillsammans med alla slags vilda och inhemska arter på öppna marknader i norra Sulawesi. Med tanke på en så uppenbar risk för folkhälsa och djurskydd hoppas vi att detta kommer att bli det första av flera åtal. Vi kan inte låta handeln med hundkött fortsätta i Asien om vi hoppas kunna skydda allmänheten från framtida pandemier, säger Lola Webber.