Startsida - Nyheter

Radar

Sverige har evakuerat fler från Afghanistan

Svenska försvarsmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats i augusti.

Det har under lördagen genomförts en evakuering av svenskkopplade personer från Afghanistan, uppger utrikesdepartementet för TT. Det rör sig om personer som arbetat för svenska Försvarsmakten i landet.

”En grupp afghanska medborgare med koppling till Sverige, däribland tidigare anställda på försvarsmakten, inklusive tolkar, har nu evakuerats från Afghanistan. Gruppen har ännu inte anlänt till Sverige. Av säkerhetsskäl ger vi inga detaljer om hur detta arbete bedrivs. Vi arbetar för att hjälpa fler liknande grupper med koppling till Sverige att ta sig ut ur Afghanistan”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Dessa uppges fortfarande vara på väg mot Sverige. Omständigheterna hålls hemliga – det finns inga uppgifter om var man lyft ifrån eller var man ska landa. Planet eller planen har i alla fall inte anlänt i Sverige ännu.

”Av säkerhetsskäl ger vi inga detaljer om hur detta arbete bedrivs. Vi arbetar för att hjälpa fler liknande grupper med koppling till Sverige att ta sig ut ur Afghanistan”, skriver Linde vidare.

Ingen försvarsinsats

UD vill inte gå in på på hur många människor som evakuerats.

Försvarsmakten har inte varit involverad i genomförandet av evakueringarna utan de har skett helt i UD:s regi, säger presstalespersonen Therese Fagerstedt.

– Jag vet inte hur de har löst det, om de har använt chartrade eller reguljära plan, eller vilka det är som har evakuerat, säger hon.

Vid evakueringarna i somras lämnade försvaret över en lista med omkring 300 personer till UD. Det är personer som har bistått svenska soldater och Sveriges insats i landet fram till 2014. Innan denna helg hade endast ett fåtal av dessa evakuerats, men det har inte sagts exakt hur många.

Försvarsmakten är fortsatt involverad i diskussionerna kring vilka som ska väljas ut, men man vet för närvarande inte vilka det är som har evakuerats.

– Vi har inte den uppgiften. Det har varit ett antal personer kvar på listan, vissa som vi har haft kontakt med och vissa som det har varit väldigt svårt att nå, säger Therese Fagerstedt.

Pågår många försök

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet i Stockholm, säger att det är troligt att personerna som evakuerats fördes med landtransport från Afghanistan till ett grannland och därifrån vidare med flyg.

– Jag vet att det är många olika grupper som jobbar med andra leveranser än bara flygtransporter, eftersom det är så svårt att få tillstånd att landa, säger Hallenberg.

Han säger att det är möjligt att Sverige har haft afghanska hjälpare som fått betalt för uppgiften.

– Det pågår internationellt många sådana försök. De hittar olika vägar, och samtidigt kan de inte ha samma väg hela tiden för då kommer talibanerna att hitta dem. Jag tror att det är en hel del pusslande för att kunna genomföra en evakuering, säger Hallenberg.

Inte behövt förhandla

Afghanistankännaren Anders Fänge säger till TT att han tror att Sverige inte har behövt förhandla med talibanerna för att genomföra evakueringen.

– Talibanerna har sagt i sina officiella uttalanden att de inte lägger hinder i vägen för folk som vill lämna landet. Jag antar att det inte har behövts några förhandlingar med talibanerna för detta, säger han.

Fänge har inga uppgifter om hur evakueringen genomfördes, men säger att det är troligt att ett flygplan har landat i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

– Det var där uppe som den svenska militärkontingenten fanns. De som har jobbat som tolkar för den svenska militärmakten bor förmodligen uppe omkring Mazar-e-Sharif, säger han.

Den inledande svenska evakueringsinsatsen efter talibanernas maktövertagande avslutades den 27 augusti. Sverige lyckades då få ut 1 100 personer, däribland svensk ambassadpersonal, alla lokalanställda på ambassaden, vakter, deras anhöriga, ett antal afghanska kvinnorättsaktivister samt journalister.

Den största gruppen bland de då evakuerade var drygt 600 utsatta personer som fått kvotflyktingstatus, till största delen kvinnor och barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV