Premiärminister Boris Johnson uttalande i går kväll, ”det var girighet mina vänner” som låg bakom ”vår vaccinsuccé”, riskerar att spä på det redan inflammerade vaccinbråket mellan Storbritannien och EU.
Vaccinbråket mellan Storbritannien och EU riskerar att accelerera. När EU:s regeringschefer träffas virtuellt på torsdag och fredag är EU ministern Hans Dahlgren, enligt Dagens industri, oroad över utvecklingen.
Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke, som lämnade Astra Zeneca för Svenskt näringsliv har tidigare också varnat för handelskrig och EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, har hotat med exportstopp om inte EU får sina avtalade doser.
Bakgrunden är att det i den brittiska regeringens kontrakt med läkemedelsbolaget framgår att det finns en överenskommelse om att andra länders avtal inte får påverka Astra Zenecas avtal med Storbritannien – de har i sitt kontrakt med Astra Zeneca skrivit in att det vaccin som tillverkats i Storbritannien ska användas inom landet i första hand. Vilken enligt många praktiken får samma resultat som ett exportstopp.
Och när Astra Zeneca för ett par veckor sedan meddelande om ytterligare förseningar – de bara kommer leverera halva mängden av det vaccin de lovat EU fram till sommaren – tog konflikten fart igen.
Enligt uppgifter från New York Times kommer EU-kommissionen under onsdagen att föreslå en nödlag som gör det möjligt med exportstopp för covidvacciner under de närmaste sex veckorna.
Ett exportstopp skulle innebära att vaccin som tillverkas på anläggningar inom blocket inte får exporteras till länder utanför unionen, enligt TT.
"Greed and capitalism"
Nu kommer också uppgifter från The Sun att Boris Johnson, igår kväll, under ett privat Zoom-möte med parlamentsledamöter från Tory sa att ”anledningen till vår vaccinsuccé är på grund av kapitalismen, på grund av girighet, mina vänner.” Men att premiärministern direkt ångrat sitt uttalande.
Där flera källor, enligt The Sun, uppgett att Boris Johnson hade bett de närvarande att ”ta bort kommentaren från det kollektiva minnet”.
Men enligt många bedömare lär Boris Johnson kommentar gjuta olja på vågorna inför EU-kommissionen möte.
Storbritannien ligger i topp i Europa när det gäller antalet invånare som påbörjat sin vaccination, där cirka 28,3 miljoner människor i landet, drygt hälften av den vuxna befolkningen, har fått en första dos av antingen Oxford-AstraZeneca- eller Pfizer-vaccinerna.