En regeringsledare som vägrar avgå efter en valförlust och en opposition som kallar läget för ”en kupp”. Det politiska läget i Stillahavsnationen Samoa har förvärrats och polis omringar parlamentet.
Fiame Naomi Mata’afa skulle på måndagen skriva historia som Samoas första kvinnliga premiärminister.
Men varken hon eller någon annan ur det tidigare oppositionspartiet FAST kunde på morgonen ta sig in i landets parlamentsbyggnad i huvudstaden Apia.
Byggnaden är omringad av polis, som inte släpper förbi någon sedan ordföranden i landets högsta domstol låst dörrarna. Därmed kan kammaren inte samlas och formellt erkänna valresultatet från den 9 april.
– Nu behöver vi modiga samoaner som kan se till att valresultatet följs, säger Mata’afa till de folkmassor som strömmat till parlamentet.
Timmar senare, när dödläget utanför parlamentet var fortsatt låst, tog Mata’afa saken i egna händer och meddelade att partiet i stället tänkte låta sig sväras in på en gräsmatta utanför parlamentet. Enligt NZ Herald är det oklart hur ceremonin ska gå till, men till skillnad från styrande HRPP ska representanter ur Samoas fyra kungafamiljer var på plats.
Kungen backar premiärministern
Till nyzeeländska Newshub sade Mata’afa tidigare på dagen att landet står inför en kupp.
– Det här är ett illegalt maktövertagande, det är det statskupper är. Vi måste kämpa, för vi vill att det här landet ska fortsätta vara ett demokratiskt styrt land.
Landet har befunnit sig i politiskt dödläge efter valet i april. Den sittande premiärministern Tuila’epa Sailele Malielegaoi har vägrat godta valresultatet och vägrat samla parlamentet. Eftersom måndagen enligt grundlagen är den sista dagen kammaren kan godkänna valresultatet hoppas han därmed få sitta kvar.
Under helgen har de politiska turerna avlöst varandra.
I lördags ställde sig kung Tuimaleali’ifano Va’aletoa Sualauvi II bakom premiärministern och blåste av måndagens sittning. Ett dygn senare beordrade landets högsta domstol parlamentet att ändå samlas. Varpå rättens ordförande själv låste dörrarna till kammaren och förhindrade sin egen rätts beslut.
Ardern: "Fullt förtroende"
Samoas polischef säger att han bara följer lagen och att polisen inte tar politisk ställning. Men i ett land utan egen militär och där polisen bara i undantagsfall är beväpnad anser opposition att polisen med sitt agerande visst tar ställning.
Premiärminister Malielegaoi har styrt landet i 22 år och valresultatet ses som en politisk jordbävning i Samoa. HRPP har dominerat den politiska scenen så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartistat.
Nya Zeeland och Australien har båda uppmanat alla parter att hålla sig till lagen.
– Vi har fullt förtroende för Samoas demokrati, säger Nya Zeelands premiärminister Jacina Ardern enligt NZ Herald.
Fakta: Samoas politik
Samoa är en monarki vars kung sedan 2007 utses i allmänna val. Landet är en parlamentarisk demokrati, men alla medborgare är inte valbara till parlamentet.
Den verkställande makten ligger hos regeringen, som leds av premiärministern. Hen ska ha stöd av en majoritet i parlamentet och utser själv övriga ministrar.
Partiet för skydd av mänskliga rättigheter (HRPP) grundades 1979 och är Samoas första och äldsta parti. Det betecknas som ett mittenparti och har suttit i regeringsställning sedan 1982.
FAST-partiet (Tro på den enda sanna guden) registrerades i juli 2020 och fick snabbt många anhängare. Det motsatte sig en rad kontroversiella grundlagsändringar föreslagna av HRPP.
I mars 2021 valdes Fiame Naomi Mata’afa till ny ledare för FAST-partiet. Hon hade varit vice premiärminister i den avgående HRPP-regeringen. Hennes avhopp var ett stort bakslag för HRPP.
I valet i april fick HRPP och FAST 25 platser vardera i parlamentet. Någon dag senare tilldelades HRPP en extra plats i kammaren, en ”kvinnoplats”, och skulle därmed få majoritet. Men det överklagades till högsta domstolen och med stöd av ett tredje parti med en plats fick FAST majoritet.
Källa: Landguiden/UI