20 miljoner extra till FN:s humanitära landfond och 10 miljoner till bistånd för mat, rent vatten, kontantstöd och skydd mot könsrelaterat våld. Det skjuter myndigheten Sida till efter att den humanitära situationen i Somalia förvärrats och nu riskerar att övergå till en svältkatastrof.
– Somalia har drabbats av torka och situationen riskerar att avsevärt förvärras under 2022. Landet befinner sig just nu i den tredje regnsäsongen på raken med mindre nederbörd än vanligt. Torkan har drabbat 80 procent av landet och lämnar mer än två miljoner människor med brist på mat och vatten, säger Jakob Wernerman, chef för den humanitära enheten på Sida, i ett pressmeddelande.
Det är FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA, som får den största delen av tillskottet: 20 miljoner. Ytterligare tre andra organisationer får drygt tio miljoner att dela på: Islamic Relief Sweden får 5 miljoner kronor, International Rescue Committee (IRC) 2,5 miljoner och Rädda Barnen Sverige 2,8 miljoner. Sidas årliga humanitära stöd i Somalia, som är till för att hjälpa i akuta situationer, uppgår nu till totalt 185 miljoner kronor. Men Sida bedriver också arbete med långsiktigt utvecklingsarbete.
Snabb mobilisering avgörande
Torkan i Somalia har bland annat lett till att tillgång till vatten och betesmark har försämrat avsevärt, att människor förflyttar boskap samt snabbt stigande vattenpriser.
”Situationen förvärras ytterligare av pågående konflikter, covid-19 samt ökengräshoppor som återigen riskerar att få spridning i landet. I slutet av november 2021 hade nästan 100 000 människor, framför allt i landets centrala och södra områden, övergett sina hem på jakt efter mat, vatten och betesmark för boskap”, skriver Sida i pressmeddelandet och konstaterar att det är avgörande med en snabb mobilisering ”för att undvika en svältkatastrof liknande 2011”.
– Lärdomar från torkan 2016–2017 i Somalia visade på vikten av snabb mobilisering och respons bland humanitära aktörer och detta blev centralt för att förhindra en svältkatastrof. Nu har Somalias regering utropat nödläge och då svarar Sida upp mot de humanitära behoven, säger Jakob Wernerman.