Lien har fått en renässans som arbetsredskap – över hela landet hålls liekurser och allt fler inser hur bra lieslåtter kan vara för att upprätthålla den biologiska mångfalden. En som arbetar med att hålla liekurser är Jenny Nilsson som menar att lien kan vara minst lika effektiv som en röjsåg.
Jenny Nilsson arbetar som trädgårdsingenjör men har det senaste året också börjat att hålla allt fler kurser i hur man slår med lie. För hennes egen del började intresset för några år sedan när hon av en slump hittade sin farfars gamla lie.
– Jag flyttade in i en sommarstuga som tillhört min familj och då låg lien där. Många tänker kanske att det är något som man inte kan hantera, men jag bestämde mig för att gå en kurs och lära mig lite.
”Omöjligt att slå med en slö lie”
På kursen insåg hon snart att hennes farfars lie dels inte passade henne i längd och dels att den inte var tillräckligt vass, något som hon menar är A och O.
– Om man har en gammal lie hemma så är den oftast inte vass och det är omöjligt att slå med en slö lie. Själva skaftet, eller orvet som det heter, är också ofta för kort så man får böja sig ner när man ska slå vilket kan vara ganska obekvämt. Det är inte nödvändigt, men det blir mycket roligare om man hittar ett orv som passar ens kroppslängd.
Ytterligare en sak som kan vara bra att tänka på när man ska börja slå, menar Jenny Nilsson, är att lien ska svepa längs med marken, man ska alltså inte hacka med den vilket många nybörjare ofta gör.
Efter att ha gått flera kurser började hon hänga med på öppna aktiviteter som Naturskyddsföreningen och hembygdsföreningar anordnade och efter några år började hon även att assistera på andras kurser. Sedan förra året har hon börjat hålla egna kurser och hon har även köpt in ett lager med liar som hon säljer.
Mekaniserat jordbruk slog ut lien
I närmare tusen år har lien varit ett vanligt redskap i Norden, först enbart för slåtter men sedan 1500-talet också som skörderedskap av till exempel säd. Under första halvan av 1900-talet, då jordbruket blev alltmer mekaniserat började dock lien successivt att ersättas av modernare redskap som röjsågar och slåttermaskiner.
– Jag tror att vi slutade använda lien för att vi ville lämna bondesamhället bakom oss och att vi tänkte att allt som har en motor är bättre. Men det var nog mer en principsak än fakta för om man tittar på hur lång tid det tar att använda en röjsåg eller en lie så är det i princip likvärdigt, säger Jenny Nilsson.
Hon menar också att gräset man slår av med lien ofta blir mer helt och fint och att det då är lättare att få bort det, därmed kan den sammanlagda tiden man lägger till och med bli mindre med lie än med en röjsåg.
I jämförelse med en röjsåg eller trimmer är lien också bättre eftersom den inte förbrukar någon fossil energi. Dessutom kan man ofta gå närmare marken än med en röjsåg där risken finns att man slår i stenar. Detta är bra för att det gynnar blommor med låga bladverk och gör att det blir en bättre balans mellan gräs och annan växtlighet. Eftersom en lie måste vara väldigt vass för att fungera gör det också att det blir fina snitt i växterna, vilket också är mer skonsamt än de trubbiga snitt som det kan bli med en röjsåg.
Behövs fler kvinnor
I dag tror Jenny Nilsson att det finns runt 25–30 personer som håller kurser i lieslåtter i Sverige, varav 3–4 stycken har det som sin huvudsakliga försörjning sommartid.
– Men det behövs fler. De som håller kurser flaggar för att de inte räcker till och de flesta som håller i kurser är män, så det vore roligt med lite mer variation.
Själv har hon hållit i cirka 15 kurser i år men säger att det hade kunnat bli många fler om det bara fanns fler helger under sommarmånaderna, de flesta vill nämligen gärna ha en helgkurs.
Att intresset för att slå med lie ökar nu både i Sverige och i övriga Europa tror Jenny Nilsson handlar om att bidöden och minskningen av den biologiska mångfalden har uppmärksammats stort i media. Men att det är ett större intresse i Sverige, Danmark och England än i till exempel Norge och Finland menar hon främst handlar om tillgången till aktiva lärare och bra redskap.
Under sommaren har hon rest runt i Sverige och hållit i kurser på olika ställen. När jag pratar med henne har hon nyligen kommit tillbaka från en nationell träff för lieängsintresserade vid en fäbod norr om Östersund.
– Det var väldigt inspirerande att se hur man jobbar med häst och lie, säger hon och fortsätter:
– Eftersom jag är rätt ny i det här är det också kul att jag inte bara har fått hålla kurser för privatpersoner utan också för yrkeskunniga. Jag har till exempel hållit en kurs för ett bostadsbolag och det visar ju att det här är ett seriöst verktyg och inte bara någon romantisk grej.
Lie-EM i Slovenien
I framtiden tror hon att det kan bli vanligare att lien börjar användas igen vid till exempel professionell grönyteskötsel och att lien kan ersätta röjsågen, framförallt i slänter eftersom det är lättare och inte lika farligt att gå med en lie än med en tung maskin där. Lien är tyst, och därför extra bra i ljudkänsliga miljöer menar Jenny – man kan arbeta tidigt på morgonen i bostadsområden, och mitt på dagen i kyrkogårdsmiljö utan att störa.
Nästa år ser hon också fram emot lie-EM som kommer att hållas i Slovenien, men som på grund av pandemin har blivit uppskjutet två år i rad.
– Där får man en liten yta och tävlar i att slå så fort och bra som möjligt. Det är något helt annat än mina kurser, men det är en rolig sak att titta på och ett bra tillfälle att få träffa andra som håller på med liar.
Följ Jenny Nilsson på Instagram där hon driver kontot Swedishscythemafia eller facebook.com/pantersnigeln