Regeringens förslag om en ökad beredskap i sjukvården får tummen upp från flera håll. Men inte av Konkurrensverket och apoteksbranschen som ger tummen ner åt förslaget.
Det var i slutet på mars i år som regeringens utredare, Åsa Kullgren, lämnade det andra delbetänkandet i utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap, En stärkt försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården.
Där föreslås, bland annat, lagerhållning av sjukvårdsprodukter och att Socialstyrelsen ska få ökade befogenheter att besluta om prioriteringar och omfördelning av sjukvårdsprodukter inom landet.
I veckan gick remisstiden ut, och flera tunga remissinstanser är positiva till förslagen. Försvarsmakten skriver att man ”tillstyrker” förslagen och ”instämmer i utredningens bedömningar”.
Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är positiva, och skriver att de ”vill särskilt stödja utredningens förslag om en lagreglerad lagerhållningsskyldighet för kritiska varor”.
Även Vårdförbundet, Läkarförbundet och Röda korset välkomnar utredningens förslag. Röda korset uppmanar utredningen att i sitt slutbetänkande se över hur ”civilsamhället och frivilligorganisationernas resurser kan stödja verksamheterna inför, under och
efter en kris eller väpnad konflikt”.
Vill ha ett förtydligande
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är också positiva, men ser ett behov av ett förtydligande gällande förslaget om en ny bestämmelse om att hälso- och sjukvården vid olika typer av kriser ska ha kapacitet att utföra vård som inte kan anstå.
I sitt remissvar skriver Ivo att myndigheten i utredningen inte redogör för tillämpningen av begreppet ”vård som inte kan anstå” och att det finns risker med gränsdragningsproblem. Ivo vill att utredningen kompletteras med föreskrifter som förtydligar innebörden.
”Strider mot EU-rätten”
Konkurrensverket är kritiska till utredningen och varnar i sitt yttrande för att lagerhållningen som föreslås kan skrämma bort parallellimportörer – de som importerar godkända läkemedel till ett lägre pris från andra länder inom EU och EES.
Även Apoteket AB, med runt 400 apotek runt om i landet, är kritiskt mot utredningens förslag om det stora antalet beredskapsapotek.
”Om beredskapsutredningens förslag blir verklighet riskerar det att leda till en tudelad apoteksmarknad. I längden kan högre priser och sämre tillgänglighet bli resultatet”, skriver Apoteket AB i ett pressmeddelande.
Branschorganisationen Sveriges apoteksförening skriver i sitt yttrande att delar av förslagen strider mot EU-rätten och därför inte kommer att kunna genomföras som de är utformade.
Fakta: Utredningen om sjukvårdens beredskap
• Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09) tillsattes 2018 och ska redovisas senast den 30 september 2021.
• Utredaren Åsa Kullgren ska göra en översyn av hälso- och sjukvårdens beredskap inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap.
• Åsa Kullgren ska också fundera över nödvändiga åtgärder för att förebygga och hantera situationer med brist på hälso- och sjukvårdsmaterial samt läkemedel när inte en allvarlig händelse påverkar försörjningen.
Källa: Regeringskansliet/TT