I dag genomför organisationen Djurrättsalliansen en manifestation utanför en försöksdjursfarm i Lidköping. Trots att farmen saknar verksamhetstillstånd sedan i fjol, finns det fortfarande djur i anläggningen. Djurrättsaktivisterna, som symboliskt spärrat av farmen, kräver att verksamheten stängs ned och djuren omplaceras.
Redan 2018 kunde länsstyrelsen vid en kontroll på kaninfarmen i Lidköping konstatera flera brister. Djuren på farmen, kaniner och marsvin som föddes upp som försöksdjur till laboratorier runt om i Sverige, hölls bland annat i för små burar. Länsstyrelsen konstaterade att farmen bryter mot djurskyddslagstiftningen och pekade bland annat på att djuren inte hade möjlighet till naturligt beteende och att luftkvalitén var dålig. Efter flera turer återkallade Jordbruksverket slutligen i november 2019 verksamhetstillståndet för farmen och beslutet vann laga kraft ett år senare.
Trots att kaninfarmen sedan dess inte haft något tillstånd att bedriva försöksdjursverksamhet, hålls djur än i dag fortfarande på farmen. Enligt ansvariga för farmen har de slutat sälja djur men föder fortfarande upp kaniner och håller djur i anläggningarna.
“Spärrar av farmen”
Organisationen Djurrättsalliansen, som uppmärksammade djurens situation på kaninfarmen redan 2018 och sedan dess noga har följt händelseutvecklingen, kräver att djuren omplaceras omedelbart. För att uppmärksamma djurens situation genomför de under tisdagen en manifestation utanför gården med stoppskyltar och avspärrningsband.
– Det är helt oacceptabelt att det finns djur på Lidköpings kaninfarm. Det har varit en lång process och många turer med myndighetsbeslut och överklaganden. Under tiden har djuren utsatts för lidande och fått betala priset med sina liv. Vår avsikt med protesten är att symboliskt spärra av farmen för att visa att det räcker nu. Länsstyrelsen måste agera genom att stänga farmen samt omhänderta djuren. Vi står beredda att omplacera alla djur som finns på farmen till kärleksfulla hem och har vid upprepade tillfällen informerat länsstyrelsen om detta, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.
Farmen i Lidköping är ett tydlig exempel på en uppfödning som absolut inte borde få vara igång överhuvudtaget, enligt organisationen. Att det sker lagbrott mot djur är allvarligt, men grundproblemet är inte lagbrotten i sig, utan att lagstiftningen faktiskt tillåter försöksdjursuppfödning.
– Djur borde inte ses som försöksobjekt och därmed borde det inte heller finnas några försöksdjursuppfödningar eller djurförsökslaboratorium över huvud taget. Av samma anledningar som vi inte utför försök på människor mot deras vilja borde vi inte heller göra det mot andra djur. För att få till djurfria och etiska metoder inom forskningen måste det finnas vilja och ekonomiska satsningar. Sker inte det kommer djur fortsätta plågas i djurförsök och bli fråntagna rätten till sina liv, och det är inte försvarbart, säger Malin Gustafsson.