Kan South Park, barhäng och skeptiker i clownkostym avgöra valet i Israel, det fjärde på två år? Det hoppas Benjamin Netanyahu, som försöker dra nytta av att Israel har kommit långt i vaccineringen mot covid-19.
Det israeliska planet flyger genom färgsprakande fyrverkerier och kastar ut vaccin till en jublande folkmassa. Scenen från South Park är påhittad, men det har inte hindrat Netanyahu från att dela klippet och konstatera att till och med den tecknade serien vet att Israel är på väg tillbaka.
Budskapet känns igen från kampanjen som ska få premiärministern att segra i tisdagens val, det fjärde på två år. Netanyahu framställer sig som hjälten som har sett till att hälften av nio miljoner invånare redan har fått två doser av Pfizers preparat – ett tempo som har hyllats internationellt, men också väckt krav på att mer borde göras för att även palestinier i ockuperade områden ska få vaccin.
"Positiv våg"
I en kampanjvideo tar Netanyahu sig an såväl en vaccinskeptisk clown som en konspiratorisk tangentbordskrigare. I en annan står han i en bar och skålar i öl till musik som trummar in hans mantra: ”Back to life. Back to reality”.
– Netanyahu rider på en positiv våg eftersom han leder det första landet att komma ut ur pandemin och vaccinera sig, säger Anders Persson, universitetslektor och Mellanösternkännare vid Linnéuniversitetet.
– Han har drivit en kampanj med humor i stället för att hetsa mot sina motståndare. Det är ganska ovanligt för att vara Netanyahu.
Premiärministern får draghjälp av att vaccinerade israeler får träna på gym, äta på restaurang och festa på nattklubb. De flesta tycker att regeringens vaccinationskampanj är imponerande medan kritiker oroar sig för att återöppningen av samhället har gått för snabbt och är politiskt motiverad.
– Jag hoppas att det här är det sista valet, sade Netanyahu när han röstade i Jerusalem.
Kritiserad men populär
Valet har till stor del kommit att bli en omröstning för eller emot 71-åringen, som av sina anhängare kallas ”kung Bibi” och av sina kritiker ”crimeminister”.
Samhället klyvs av ideologiska och etniska motsättningar och det hålls ofta protester mot Netanyahu, som står inför rätta för korruption. Han har kritiserats för sin politik i början av pandemin och hur flera nedstängningar har sargat ekonomin. Själv lyfter han dock gärna fram hur han har normaliserat relationerna med flera arabstater.
Mätningar visar att Netanyahu är den mest populäre ledaren och att hans högerparti Likud kommer att få flest röster. Det kommer dock inte att räcka för att nå den magiska siffran 61 – det antal mandat som krävs för att få ihop en majoritet och bilda regering.
Makten ligger hos de många småpartier som utgör potentiella samarbetspartner. Och opinionen pekar mot jämnt lopp mellan partier som har gått samman mot Netanyahu och de som står på hans sida.
Oklart läge
Tv-personligheten Yair Lapid brukar beskrivas som Netanyahus främste rival, eftersom hans mittenparti Yesh Atid väntas få näst flest röster. Men han har ingen tydlig väg mot makten eftersom hans kort är svaga hos de högerpartier han skulle behöva stöd från.
Flera av de mindre partierna har bildats av Netanyahus gamla parti- eller koalitionskollegor, som exempelvis Naftali Bennett som leder Yamina.
– Bennett är kungamakaren. Det är mest troligt att det är han som bestämmer vem som blir premiärminister, beroende på vilken koalition han bestämmer att sätta sig i, säger Persson.
– Han har hållit sina kort innanför tröjan. Ideologiskt står han nära Netanyahu, men det ställs mot deras personliga motsättningar.
Femte val?
Israelisk tv publicerar vallokalsundersökningar klockan 21, svensk tid. Det slutliga resultatet kan dock dröja i dagar, i synnerhet om valet blir så jämnt som förväntat.
– Det här är på många sätt ett val på högerkanten, säger Persson.
Men det behövs en hel drös partier för att få ihop en majoritet och det har varit svårt att hitta stabila koalitioner. Därför är ett femte val i höst inte uteslutet.
Fakta: Benjamin Netanyahus rivaler i valet
Yair Lapid: En 57-årig tidigare finansminister och tv-profil, som nu leder mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid). Hans parti, som för närvarande är i opposition, spås komma tvåa i valet efter Likud.
Gideon Saar: En 54-årig tidigare minister som står till höger om Netanyahu och som har lämnat Likud för att bilda Tikva hadasha (Nytt hopp). Hans kampanj har bland annat fokuserat på att få i gång ekonomin.
Naftali Bennett: En 48-årig tidigare minister och mångmiljonär som leder det hökaktiga Yamina och som kämpar mot Saar om att bli den nya ledaren för den israeliska högern.
Benny Gantz: En 61-årig tidigare general vars Blåvita alliansen splittrades när han ingick i en koalition med rivalen Netanyahu. Gantz argumenterade för behovet av en nationell enhetsregering, men många av hans mittenanhängare blev rasande och hans popularitet störtdök.
Källa: Reuters
TT