Rättegången mot den affärsman som tidigare frikändes för mordet på den undersökande reportern Jan Kuciak ska tas om. Det meddelar Slovakiens högsta domstol. Pressfrihetsorganisationer menar att beskedet är viktigt för den internationella kampen mot straffrihet.
Högsta domstolen beslutade förra veckan att den friande domen mot affärsmannen Marian Kocner rivs upp och att en ny rättegång ska hållas – eftersom viktiga bevis aldrig presenterades vid den första förhandlingen.
Affärsmannen anklagas för att beordrat morden på Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova.
Pressfrihetsorganisationer fördömde den friande domen i september, men välkomnar det nya beskedet.
– Vi anser att detta innebär en unik möjlighet att bryta cykeln av straffrihet för mord på journalister inte bara i Slovakien, utan även i andra länder, säger Scott Griffen, biträdande chef för Internationella pressinstitutet, IPI.
Han säger till IPS att det är alldeles för vanligt att personer som mördar journalister klarar sig undan straff.
– En fällande dom här skulle kunna bli ett föredöme för andra länder, säger Scott Griffen.
Starka reaktioner kring mordet
Jan Kuciak, som arbetade för nyhetssajten Aktuality.sk, samt Martina Kusnirova, sköts till döds i februari 2018. Den man som erkänt att han utförde morden på de båda 27-åringarna dömdes förra året till 23 års fängelse.
Morden utlöste mycket starka reaktioner i Slovakien och ledde fram till de största massprotesterna i landet sedan kommunismens fall. Premiärminister Robert Fico samt inrikesminister Robert Kalinak tvingades avgå, och senare tvingades även landets högsta polischef lämna sin post.
Polisen uppger att morden var kopplade till Jan Kuciaks arbete som undersökande journalist. Den sista artikeln han skrev avslöjade kopplingar mellan maffian och Robert Ficos parti. Den efterföljande utredningen avslöjade kopplingar mellan politiker, åklagare, domare och poliser och de personer som uppges ha varit inblandade i morden.
En central roll uppges den mäktiga affärsmannen Marian Kocner ha haft, vars verksamhet och påstådda kopplingar till organiserad brottslighet granskats av Jan Kuciak. Marian Kocner är en mycket kontroversiell man som förra året dömdes till 19 års fängelse för ekonomisk brottslighet. Han ses av många kritiker som en representant för den djupgående korruptionen i landet.
Åklagaren: Mordet en hämnd för kritisk granskning
Enligt åtalet beordrade Marian Kocner morden som hämnd för Jan Kuciaks kritiska granskningar av hans affärer.
Medieorganisationer menar att den friande domen även var ett bakslag i kampen för att lösa mord på journalister i andra länder. Nu är förhoppningen att den nya rättegången i stället ska få en positiv effekt.
Enligt Reportrar utan gränser, RSF, dödades 50 journalister i samband med sitt arbete i olika delar av världen under förra året – en stor majoritet i samband med planerade mord.
Organisationen uppger att journalister löper en allt högre risk att utsättas för våld i flera regioner i världen, och nyligen varnade RSF för att situationen även har blivit farligare i Europa.
9 av 10 mord klaras inte upp
Tidigare i år mördades den grekiska reportern Giorgos Karaivaz i Aten. Det är bara ett av flera uppmärksammade journalistmord som inträffat i Europa på senare år. År 2017 mördades den undersökande reportern Daphne Caruana Galizia av en bilbomb på Malta och för drygt två år sedan sköts journalisten Lyra McKee till döds på Nordirland.
Flera av fallen har förblivit olösta. Pavol Szalai, chef för RSF:s avdelning för EU och Balkan, säger att nio av tio mord på reportrar aldrig blir uppklarade och att många fall kännetecknas av att gärningsmännen har kopplingar både till organiserad brottslighet och etablerade politiker. Han menar att åtalet mot den slovakiske affärsmannen därför har internationell betydelse.
– Andra länder kan identifiera sig med vad som nu sker i Slovakien, säger Pavol Szalai till IPS.
Den mördade journalisten Daphne Caruana Galizias syster Corinne Vella säger att fallet i Slovakien följs noga i andra länder. Även om flera personer har erkänt att de deltog i dådet mot hennes syster är det fortfarande inte uppklarat vem som låg bakom mordet.
– Om det kommer en fällande dom så blir den viktig för liknande fall i andra länder. Beslutet kan innebära en vändpunkt som innebär ett slut på straffriheten för mord på journalister samtidigt som kriminella inser att de inte kan begå dessa mord utan att straffas. Beskedet visar också att envishet lönar sig, säger Corinne Vella till IPS.
Det är inte fastställt när den nya rättegången mot Marian Kocner ska hållas, och det kan komma att dröja långt in på nästa år innan hela processen är avklarad.
Men Scott Griffen vid IPI säger att det är viktigt att förhandlingen inleds så snart som möjligt.
– Vi behöver få ett avslut på detta relativt snabbt. Det vore hemskt för offrens familjer om det bara drar ut på tiden, de behöver få ett avslut, säger han.