Över 6500 migrantarbetare från flera länder i Sydasien har mist livet i Qatar under de tio åren som gått sedan landet fick värdskapet för fotbolls-VM 2022, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.
Enligt granskningen som tidningen The Guardian gjort har 5927 arbetare från Indien, Bangladesh, Nepal och Sri Lanka och 824 arbetare från Pakistan rapporterats döda av sina hemländer under den tioårsperiod som gått sedan december 2010, då landet firade värdskapet för fotbolls-VM 2022. Det innebär att det i genomsnitt dött 12 migrantarbetare i veckan, men den egentliga dödssiffran är troligen ännu högre då dödsfall av migrantarbetare från andra länder som exempelvis Filippinerna och Kenya som skickar ett stort antal arbetare till Qatar, inte har inkluderats.
"Naturliga dödsorsaker"
Hur det kommer sig att så många, och ofta unga, migrantarbetare mist livet under sin tid i landet är oklart. Officiella uppgifter från Qatar visar att en del dött på grund av fall från hög höjd eller kvävning. Men en är en stor majoritet av dödsfallen, mellan 69 och 80 procent, är kategoriserade som ”naturliga dödsfall” orsakade av exempelvis hjärtsvikt eller andningsvikt. Då det är extremt ovanligt med obduktion av migrantarbetare i Qatar sker kategoriseringen i de allra flesta fall utan obduktion eller legitim medicinsk förklaring.
Det är sedan tidigare känt att migrantarbetarna får jobba i flera timmar utomhus i landets intensiva sommarvärme, vilket kan orsaka värmeslag och leda till död.
Myndigheterna i Qatar dementerar inte dödssiffrorna, men menar att de är proportionerliga till antalet migrantarbetare i landet och att få av dödsfallen är kopplade till arbete.
Kräver lagändring
Landet har vid upprepade tillfällen kritiserats för sin behandling av migrantarbetare, speciellt efter att man drog igång det intensiva byggarbetet av arenor och annan infrastruktur inför fotbolls-VM 2022. Qatar har också fått en del beröm för att ha förbättrat villkoren för arbetarna, men enligt människorättsorganisationen Human rights watch fortsätter landet att släpa fötterna efter sig, både vad gäller både säkerheten för arbetarna och dödsattesterna. Organisationen kräver att Qatar genomför nödvändig lagändring så att varje dödsintyg innehåller en legitim medicinsk förklaring till dödsfallet.
– Vi har uppmanat Qatar att ändra lagstiftningen kring obduktioner så att rättsmedicinska undersökningar blir ett krav vid alla plötsliga eller oförklarade dödsfall, säger Hiba Zayadin, människorättsutredare på Human rights watch, till The Guardian.
Världsfacket Ituc har tidigare larmat om att migrantarbetare jobbar under slavliknande förhållanden i samband Qatars intensiva förberedelse inför Fotbolls-VM 2022 och att det riskerar att orsaka 7000 byggarbetares död.