Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Begagnade julklappar – se upp med farliga fynd

Se upp med gammal glasyr när du shoppar begagnat.

Sista minuten-shopping i second hand-butiken? Utmärkt, men tänk på att vissa gamla saker innehåller skadliga ämnen.

Det ligger i tiden att shoppa sina julklappar second hand, men vissa produkter är tveksamma att cirkulera vidare. Äldre leksaker, husgeråd, elektronik, möbler och kläder kan innehålla skadliga kemikalier. Stoppade möbler från 1950- och 60-talet ska man till exempel vara försiktig med eftersom man på den tiden använde hälsofarliga flamskyddsmedel som i dag är förbjudna. Däremot behöver det inte vara fel att köpa en begagnad teflonpanna.

− Beläggningen innehåller PFAS, men det är ändå bättre att använda dem tills de är uttjänta än att slänga dem i och med att den största belastningen sker i produktionen. Det läcker inte ut nämnvärda mängder PFAS från stekpannan vid användningen, så länge den inte är skadad, säger Klara Höglin, projektledare vid Stockholms stads kemikaliecentrum till tidningen Extrakt.

Varning för bly

Det är också relativt riskfritt att köpa gammal elektronik till entusiaster på det området, bara de kan låta bli att skruva isär apparaterna, som ofta innehåller bly. Fram till slut av 1960-talet var det också vanligt att porslinstillverkare använde bly i glasyren för extra lyster. Med ökad medvetenhet om faran med ämnet upphörde praktiken i Sverige i slutet av 1960-talet, men äldre porslin eller porslin av okänt ursprung är mer osäkra kort.

Är gåvan avsedd för barn bör man också tänka ett extra varv då barn är särskilt känsliga för kemikalieexponering. Undvik till exempel gosedjur med skumgummi eller träleksaker med flagnande färg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV