Startsida - Nyheter

Radar · Politik

EU-parlamentet avvisar undantag från minimilöner

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, varnar för at tminimilöner kan bli början till slutet för svenska fack.

EU har tagit ett steg närmare lagstadgade minimilöner i och med Europaparlamentet utkast till förslag om minimilöner – samtidigt avvisas att Sveriges undantag av Europaparlamentets rapportörer.

Länge hoppades både LO och Svenskt Näringsliv på att EU-kommissionens förslag om minimilöner skulle gå att stoppa, eller att Sverige skulle undantas från direktivet. Men i veckan presenterade EU-kommissionen sitt förslag stod det dock klart att Sveriges invändningar vägt lätt.

Kritiken från Sverige mot förslaget är hård även från politiskt håll.

– För att uttrycka det milt så är det djupt oroande. Det är tydligt att förhandlarna vill gå ett steg längre än ursprungsförslaget och det innebär att hotet mot vår kollektivavtalsmodell ökar, säger svenske EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S) till TT.

– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del. Man har formuleringar som innebär att staten måste lägga sig i lönebildningen. Samtidigt har man inte med ett ord om att vår fungerande modell ska undantas, trots att man hela tiden hyllat den och slagit fast att där lönebildningen regleras i kollektivavtal är lägstalönerna högre än där man har andra modeller, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, till Hotell- och restaurangfacket, HRF, facktidning Hotellrevyn.

Therese Guovelin reagerar starkt på kommissionen förslag att staten ska få inflytande över parternas arbete med att teckna kollektivavtal.

– Staten ska kräva en åtgärdsplan om kollektivavtalstäckningen understiger 90 procent. Vi ser det som ett hot mot fackföreningarnas autonoma ställning i Sverige, säger Therese Guovelin till Hotellrevyn.

Även EU-parlamentets båda rapportörer och tillika förhandlare, Dennis Radtke och Agnes Jongerius, håller med om att frågan om minimilöner kan förändra spelplanen i hela Europa.

Men Agnes Jongerius, holländska socialdemokrat, menar att det endast i kollektivavtalsförhandlingar man avgöra vad som är en anständig lön och hoppas på att en lösning ska gå att hitta, men avisar krav undantag från direktivet.

– Vårt kaffedrickande med våra svenska kollegor är inte över än. Jag hoppas att vi kan hitta en bättre lösning än ett geografiskt undantag. För börjar vi där finns ingen ände: varför ska då inte Polen eller Ungern säga att de också vill ha undantag? frågar sig Jongerius i EU-parlamentet, till Arbetsmarknadsnytt.

Fram till den 11 maj har ledamöter i Europaparlamentet på sig att lägga förslag på ändringar av rapporternas ståndpunkt. I september beräknas parlamentet rösta om hur parlamentets ställningstagande., sedan börjar förhandlingarna mellan rådet och EU-kommissionen om direktivets slutliga utformning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV