Startsida - Nyheter

Energi

Variera din dukning – ute

Jessica Gow/TTInslag från naturen är alltid vackra i dukningar.

Variera vardagsporslinet, använd det du har hemma och bjud in – utomhus! Det är några av tipsen som bokaktuella porslinsentusiasterna Lena Djuphammar och Gunilla Johansson vill sprida.

Under cirka ett och ett halvt år av pandemirestriktioner har tanken på att duka upp till fest känts långt borta. Nu börjar vi återgå till det normala, även om det småskaliga umgänget fortfarande ligger närmast till hands.

Duon Gunilla Johansson och Lena Djuphammar, som står bakom boken ”Dukat! Duka kreativt med fyndat, ärvt och älskat” (Ordalaget Bokförlag), tror att vi kommer att lägga mer energi på dukningen framöver.

– Nu efter pandemin blir vi alldeles till oss bara av tanken på att få börja umgås med vänner igen, och då vill vi nog anstränga oss lite extra, säger Lena Djuphammar.

Gunilla Johansson tillägger:

– Allt behöver inte gå snabbt och vara enkelt, utan vi är beredda på att lägga ner lite extra tid. Det känns värt det!

Lena Djuphammar är fotograf och grafisk formgivare, Gunilla Johansson stajlist och kreatör – och idén till boken kom till över en lunch. Lena och Gunilla har tidigare jobbat ihop, och nu bestämde de sig för att ses igen.

– Vi hade inte setts på flera år, så vi träffades – och började prata om hur länge sedan det var vi hade vänner över på middag. Det ledde till prat om dukningar och många kreativa idéer kom upp. Plötsligt hade vi en bokidé, säger Lena.

Innehållet omfattar årets fyra årstider, och mycket fokus ligger på att duka utomhus. Förstås lämpligt i pandemitider, men det är inte bara därför de har valt att pynta bord under bar himmel.

– Mat smakar bättre utomhus, säger Gunilla Johansson och betonar också att det är viktigt att inte göra det för svårt för sig:

– Det behöver inte handla om att äta middag sent på kvällen, utan kan lika gärna vara en tidig eftermiddag eller en lunch – och att alla vänner får hjälpas åt.

Jessica Gow/TTInslag från naturen är alltid vackra i dukningar. Lägg exempelvis ut blommor på bordet.

Även om både Lena Djuphammar och Gunilla Johansson tycker att det är bra att känna till etikettsregler kring dukningen är de inga förespråkare för att allt nödvändigtvis ska vara ”korrekt”. Gunilla påpekar att vett alltid är viktigare än etikett.

– Jag tycker också att man sätter stämningen med dukningen. På en lite mer formell, finare middag passar välstrukna dukar och rätt placerade bestick in. Men vill man ha en avslappnad fest blir det tydligare om dukningen är enkel och lite busig, säger Lena.

Generellt vill de inspirera oss till att våga blanda porslin och stilar, ta ut svängarna och vara kreativa i dukningen, både vad gäller färg och form. I boken har de förverkligat många idéer ”utanför boxen”, som att till exempel använda ett duschdraperi som duk och göra egna girlanger av vintagescarfar. Trender ser de som inspiration, men något man inte behöver lägga för stor vikt vid. De rekommenderar hellre att man följer sin egen smak, för en personlig dukning.

– Är det fint för dig, ja då är det fint, säger Gunilla Johansson.

I dag är det nog inte lika vanligt som förr att man äger en enorm festservis med många likadana kuvert. Många har i stället olika sorters porslin i sina skåp där hemma. Lena och Gunilla tipsar om att man gärna kan mixa och blanda.

– Många har helvita serviser hemma, och de går att variera. Olika underlägg, servetter och kanske färgade eller dekorerade assietter på, då blir varje dukning unik, säger Lena.

De vill uppmuntra till att hålla utkik på loppisar. Där finns mycket vackert porslin, och med lite tur kommer någon av gästerna att känna igen mönstret från sin barndom och trivas lite extra bra. Att man ibland inte hittar mer än en eller ett par tallrikar av mönstret man har fallit för tycker inte Lena Djuphammar gör något.

– Det kan vara en rolig aktivitet i sig att börja samla och söka efter fler delar. Man kan komplettera efterhand. Det kan också bli jättefint att hålla ihop en dukning i färg, men att alla gäster får olika sorters tallrikar, säger hon och Gunilla instämmer:

– Ja, blanda, blanda, blanda! Jag älskar att blanda, och det får faktiskt gärna skava lite. Det blir mysigare och finare då, än om allt är perfekt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV