Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Ikea och Gekås nobbar avtal om bättre arbetsvillkor i textilbranschen

Textilbranschen i Bangladesh har drabbats av många olyckor, utöver dåliga arbetsvillkor.

Den första september trädde ett nytt arbetsmiljöavtal för Bangladeshs textilindustri i kraft. Flera av de stora aktörerna har skrivit under, men däremot inte Ikea och Gekås, rapporterar Arbetet.

Det nya avtalet är en förlängning av det avtal som kom till efter industrikatastrofen i Rana Plaza, då 1134 textilarbetare miste livet när en fabrik rasade samman utanför Dhaka.

Bland de företag som nu undertecknat förlängningen finns bland annat de svenska företagen H&M, Lindex, Kappahl, Ica, Polarn o Pyret, Stadium och Intersport. Men jättarna Ikea och Gekås har valt att inte skriva under, skriver tidningen Arbetet.

Ikea vill inte ge en intervju, men pressekreteraren Arvid Stigland svarar Arbetet i ett mail:

”År 2000 införde vi vår uppförandekod för leverantörer, IWAY, vilken alla våra leverantörer sedan dess har att följa. Vi har under alla dessa år arbetat intensivt med säkerhetsfrågor. Därför väljer vi på att fokusera på IWAY, eftersom vi hittills har nått längre med vår IWAY-standard än vad kraven i Accord-avtalet gör. Genom IWAY har vi inte bara tydliga säkerhetskrav utan också system som säkerställer ett bredare utbud av medarbetarrättigheter och miljöskydd.”

Inte trovärdig förklaring

Men denna förklaring sågas av den ideella organisationen Fair Action, som som bevakar svenska företags hållbarhetsarbete i utlandet.

– Ikea uppger att de kontrollerar säkerheten och arbetsmiljön hos textilfabrikerna i Bangladesh på egen hand, men det är ungefär lika trovärdigt som en bilägare som vill göra bilbesiktningen själv eller en skolelev som vill rätta sina egna prov, säger Maria Sjödin, sakkunnig på organisationen, till Arbetet.

Att Ikeas egna uppförandekod skulle vara bättre ifrågasätter hon och hänvisar till en norsk studie som miljö- och solidaritetsorganisationen Framtiden i våre hender gjorde förra året och som lyfte kränkningar av arbetares rättigheter samt arbetsmiljöproblem hos Ikeas leverantörer i Bangladesh.

Medan Ikea aldrig varit anslutet till avtalet så har Gekås varit det. Men de väljer nu att inte förlänga. I ett mail till Arbetet skriver vd:n Patrik Levin att avtalet varit bra för att ge säkrare arbetsplatser, men att de nu kommer ha ett annat fokus:

”Vårt arbete kommer framåt innefatta ett bredare fokus där vi inkluderar fler länder och ett bredare perspektiv gällande mänskliga rättigheter för arbetarna i fabrikerna.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV