Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Bankerna hotar Amazonas: ”Djurskydd är en blind fläck”

Skog som härjats av en brand nära Labrea i delstaten Amazonas i Brasilien, ett område som historiskt sett haft en hög andel bränder som anlagts för att göra plats för odlingar och boskapsbete.

Bankerna fortsätter att investera miljarder i företag som bidrar till skövlingen av Amazonas. Det visar en ny rapport från Fair Finance Guide. Nordea är den bank som investerar överlägset mest.

5,5 miljarder. Så mycket investerar Nordea i stora företag som genom sin produktion, användning eller försäljning av soja och kött riskerar att driva på avskogningen av Amazonas och Cerradon i Brasilien. Och de är inte den enda banken.

– Vår granskning visar att svenska fondsparares pengar fortfarande bidrar till skövlingen och bränderna i Amazonas. Även om bankerna har bättrat sig något sedan vår rapport för ett år sedan, är det lång väg kvar. Amazonas riskerar att förvandlas till en savann och bankerna har, som delägare i företagen, ett stort ansvar för att stoppa utvecklingen, säger Jakob König på Fair Finance Guide i ett pressmeddelane.

Tillsammans med Naturskyddsföreningen och World Animal Protection, två av de organisationer som står bakom initiativet, har Fair Finance Guide kontrollerat de sju största bankerna i Sverige och deras kopplingar till 61 så kallade högriskföretag. Det visade sig att bankerna tillsammans investerar minst 9,2 miljarder kronor och de senaste fem åren även gett 2,3 miljarder i lån och finansiering till 27 av de 61 företagen.

Obefintlig eller bristfällig kommunikation

Bland annat har över tre miljarder kronor investerats i sojajättarna Archer Daniels Midland och Bunge, som båda kopplats till illegal avverkning i Amazonas. SEB har lånat ut flera hundra miljoner kronor till den amerikanska sojajätten Cargill, som senast i maj 2021 avslöjades med att köpa soja från olaglig avverkning och har utsetts till “världens sämsta företag” av miljöorganisationen Mighty Earth. Alla banker utom Swedbank investerar dessutom i riskkapitalbolaget Blackstone, vars bolag bygger infrastruktur som underlättar exploateringen av Amazonas.

I studien gjordes också stickprov på vilka krav bankerna ställde på företagen. Amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone samt Carrefour – den största livsmedelskedjan i Brasilien – var ett par av dessa. Det visade sig att bankerna i de flesta fall inte hade någon pågående dialog med företagen kring deras koppling till avskogningen av Amazonas. I de fall där det fanns en dialog ställde ingen av bankerna tillräckliga och tidsbundna krav på företagen. Speciellt bristfällig var kommunikationen med Blackstone, som ingen bank hade en pågående dialog med.

Djurskydd "en blind fläck"

Krav på djurskydd var i praktiken obefintlig från bankernas sida. Alla sju bankerna saknar riktlinjer som förhindrar långa, plågsamma transporter av köttdjur från Amazonas. I Brasilien är det inte ovanligt att transporter med levande djur kan pågå i uppåt 60 timmar, inte sällan på dåliga vägar.

– Djurskyddsfrågor är generellt en blind fläck hos bankerna, trots att deras kunder värderar frågorna högt. När det gäller djuren som föds upp i Amazonas så fraktas de långt och under plågsamma förhållanden innan slakten. Här måste bankerna ta sitt ansvar och tydligt ställa djurskyddskrav värda namnet, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.

Samtidigt ser Fair Finance Guide att deras arbete och konsumenters agerande har effekt. Efter förra årets rapport mailade tusentals kunder sina banker, och nästan alla banker har gjort åtminstone någonting.

Danske Bank och Nordea har offentligt svartlistat det skandalomsusade köttbolaget JBS, på grund av deras ovilja att vidta tillräckliga åtgärder mot avskogningen i Amazonas. Danske Bank har dessutom svartlistat ytterligare sex kött- och sojabolag. Alla banker utom Danske Bank är också aktiva i olika branchinitiativ och har undertecknat gemensamma brev som uppmanar företag och politiker i dessa sektorer att agera.

Att bevara Amazonas är viktigt av många olika anledningar.

– Konsekvenserna av en fortsatt förstörelse av Amazonas går nästan inte att föreställa sig. Vi pratar om en fullskalig katastrof för det unika djur- och växtlivet, för ursprungsbefolkningen i området och för jordens klimat. Därför är det viktigt att bankerna tar sitt ansvar som ägare och ställer betydligt skarpare krav på företagen, säger Karin Léxen, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

Nordea skriver i en skriftlig kommentar till rapporten att det ser allvarligt på utvecklingen i Amazonas och att de ”valt att exkludera bolag där vi inte ser någon vilja till förändring”. De tillägger: ”För att få till en långsiktigt hållbar utveckling försöker vi dock alltid först påverka bolagen genom att vara aktiva ägare vilket lyfts i rapporten som en viktig strategi.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV