Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Norge minns terrorn: ”Breivik var en av oss”

Norges statsminister Erna Solberg (H), kronprins Haakon Magnus, kronprinsessan Mette-Marit, AUF-ledaren Astrid Hoem och Lisbeth Kristine Røyneland, ledare för den nationella stödgruppen efter 22 juli under minnesstunden i regeringskvarteren.

För tio år sedan sprängde Anders Behring Breivik en bomb i Oslos regeringskvarter. Därefter åkte han till Utøya och utförde massmord på AUF:s sommarläger. I dag samlas Norge för att minnas den dagen och de 77 som föll offer för terroristen.

Uppmärksammandet av tioårsdagen inleddes med en minnesstund i det soldränkta regeringskvarteret i centrala Oslo. Här detonerade terroristen en sprängladdning som dödade åtta människor. Platsen är än i dag till stora delar en byggarbetsplats.

– Vi glömmer er aldrig, sade Lisbeth Kristine Røyneland, ledare för den nationella stödgruppen efter 22 juli och mamma till ett av Anders Behring Breiviks offer, om de döda i dådet.

"Vi måste tala klarspråk"

I publiken fanns bland andra medlemmar ur den norska kungafamiljen, statsminister Erna Solberg (H) och Jens Stoltenberg, Norges statsminister vid tiden för terrordåden och nu generalsekreterare i Nato.

– De mördades för att de jobbade för vår demokrati, för att de var AUF:are på sommarläger, sade Astrid Hoem, ledare för ungdomsförbundet AUF, och en av dem som överlevde massmordet på Utøya.

Här i regeringskvarteret syns fortsatt spåren av den brutala terrorn, sade hon från scenen.

– Men vi ser inte spåren av de som levde. De spåren lever kvar i var och en av oss som kände dem.

Brutaliteten i terrordåden kan vara svår att ta in – men det är vårt ansvar att göra det, sade hon.

– Tio år senare så måste vi tala klarspråk – vi har inte stoppat hatet. Högerextremismen lever fortfarande. Terroristen var en av oss. Han var en av oss.

– Sanningen om de senaste tio åren är historien om en uppgörelse som aldrig kom, men som vi måste använda de kommande tio åren för att se till att den ska komma, sade hon.

Plågsamt när offrens namn lästes upp

Norges statsminister Erna Solberg talade om terrorn den 22 juli som ett angrepp på demokratin, en politiskt motiverad handling riktad mot Arbeiderpartiet och AUF.

– Men det var ett helt land som slogs till marken. Vi reste oss igen, men Norge förändrades av en erfarenhet som fortfarande gör ont, säger hon.

– I dag minns vi de 77 som aldrig kom hem. De ska varje dag påminna oss om hur viktigt det är att kämpa för tilliten, öppenheten och mångfalden vi har i Norge.

Minnesstunden i regeringskvarteret avslutades med att namnen på offren för terrordåden lästes upp. Det var en plågsam lyssning, som aldrig tycktes ta slut.

En dryg timme senare hölls en gudstjänst i Oslo domkyrka med anledning av tioårsdagen. Jens Stoltenberg var en av talarna.

– För tio år sedan mötte vi hat med kärlek. Men hatet är fortfarande där, sade han.

Värderingar vapen mot extremism

– Igen och igen blir vi påminda om att demokratin inte är vunnen en gång för alla, sade Stoltenberg, och nämnde bland annat moskéattacken i Baerum i augusti 2019.

– Vi måste kämpa för demokratin varenda dag.

Det mest kraftfulla vapnet mot extremismen, oavsett varifrån den kommer, är våra egna värderingar, sade han.

– Tilltron till varandra, tilltron till gemenskapen och folkstyret – det ger extremismen mindre grogrund och det ger oss styrka att stå emot när terror likväl drabbar oss.

Utanför domkyrkan hade människor samlats med rosor som placerades utanför kyrkan. En av dem som var där med rosor i händerna var 27-åriga Aili Løchen.

– Jag har lagt några blommor vid domkyrkan, hängt på bänkar runtom regeringskvarteret, och nu ska jag gå och möta min kompis så ska vi gå runt och se var de resterande passar, säger hon.

TT: Varför var det viktigt för dig att komma hit i dag?

– Det var en sådan oerhörd tragedi och ett angrepp på så viktiga värderingar. Detta är också ett år då det varit särskilt svår att känna känslan av gemenskap, eftersom vi varit långt ifrån varandra på grund av corona. Så det kändes speciellt viktigt i år, när det dessutom har gått tio år.

Hon känner själv flera personer som har påverkats i sina yrkesval och vägval i livet av den 22 juli.

– Det ger mig mycket hopp, säger hon.

Samlas på Utøya

Senare under eftermiddagen samlas överlevare tillsammans med Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och AUF-ledaren Astrid Hoem på ön där Anders Behring Breivik för tio år sedan mördade 69 personer – de flesta av dem barn och unga. Det kommer att hållas en tyst minut och flera personer kommer att tala.

Klockan 19 kommer klockorna i Oslo rådhus att slå 77 gånger, en gång för varje offer den 22 juli. Samtidigt kommer samtliga bussar, spårvagnar och tunnelbanor i Oslo att stanna.

Senare på kvällen sänder NRK ett nationellt minnesarrangemang från konsertarenan Oslo Spektrum. I samma arena hölls en stor minnesstund för offren en dryg månad efter dådet 2011, då bland annat kung Harald gav ett uppmärksammat tal. Även denna kväll finns kung Harald bland talarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV