Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Afghanska regeringsplaner ”inom veckor”

Talibaner patrullerar Kabuls gator tidigare i veckan.

Världen kan få vänta i veckor på att talibanerna ska lägga fram sina planer för en framtida regering i Afghanistan, uppger en företrädare för extremiströrelsen. Den pågående evakueringen från Kabul är en av historiens svåraste, enligt USA:s president Joe Biden.

– Evakueringen är farlig. Den utsätter våra soldater för risker och den utförs under svåra omständigheter. Jag kan inte ge några löften om det slutliga resultatet, sade Biden när han talade till sina landsmän.

Enligt försvarsalliansen Nato har omkring 12 000 personer, främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda afghaner, evakuerats sedan talibanerna gick in i presidentpalatset i söndags. En talesperson för Nato, som vill vara anonym, säger att det svåra säkerhetsläget gör att processen går sakta.

– Evakueringen går långsamt eftersom den är riskabel och vi vill inte ha några sammandrabbningar med talibaner eller civila utanför flygplatsen, säger talespersonen till nyhetsbyrån Reuters.

Mjukare inställning?

Världens ögon riktas nu mot extremiströrelsen som överraskat många med sitt snabba maktövertagande. Men hur dess styre kommer att se ut meddelas inte än på ett par veckor.

Juridiska, religiösa och utrikespolitiska experter inom talibanerna har som mål att presentera de nya riktlinjerna de kommande veckorna, säger en talesperson för rörelsen till Reuters.

Talibanledaren mulla Abdul Ghani Baradar är nu i Kabul för samtal om det nya styret, skriver nyhetsbyrån AFP.

Efter förra helgens maktövertagande har talibanerna ansträngt sig för att framstå som mjukare och mer inkluderande än under det tidigare väldet 1996–2001. Då förbjöds kvinnor att röra sig utanför hemmen utan manligt sällskap, offentliga avrättningar var vanliga och musik bannlystes.

Nu sägs att flickor ska få fortsätta att gå i skola och kvinnor arbeta – inom ramarna för islamisk lag – och att kvinnor och personer som arbetat för tidigare styren kommer att beredas plats i den nya regeringen.

Hört om "illdåd"

Men under veckan har uppgifter om våldsamheter och övergrepp kommit fram, talibanerna rapporteras bland annat ha öppnat eld mot demonstranter och vid ett nationaldagsfirande. De ska också ha försökt stoppa människor från att ta sig till flygplatsen.

Enligt en rapport från det norska analyscentret Rhipto letar talibanerna upp personer som har arbetat för den tidigare afghanska regeringen eller med utländska styrkor i Afghanistan och straffar dem, eller deras familjer, enligt ”sin egen tolkning av sharialagarna”.

Talibanföreträdaren som Reuters talar med medger att ledningen hört talas om ”illdåd och brott” mot civila och lovar att ansvarsutkrävande kommer att ske även i de egna leden.

– Om talibaner orsakar dessa rättsliga problem kommer de att utredas, säger han.

– Vi förstår paniken, stressen och oron. Människor tror att de inte kommer att hållas ansvariga, men så är det inte.

Desperata vädjanden

Vid Kabuls flygplats, som fortfarande kontrolleras av USA, är stämningen spänd. Desperata människor som vill fly talibanstyret försöker ta sig förbi vägspärrar och vädjar till västerländska soldater på andra sidan taggtrådsstängslet.

”Snälla, snälla, snälla hjälp mig. Vart ska jag bege mig, vad ska jag göra”, frågar en man som säger att han tidigare arbetat för USA:s ambassad i en WhatsApp-grupp vars inlägg AFP läst.

”Jag har försökt ta mig dit (till flygplatsen) i några dagar, men det går inte. Snälla rädda mig.”

Samtidigt fortsätter evakueringarna i oförminskad styrka. USA har beordrat omkring 6 000 soldater till Kabul och av dem är 5 800 på plats.

USA bevakar såväl flygplatsen som vägen från Kabul dit, för att på så sätt öka säkerheten för västerlänningar och lokalanställda som vill lämna landet. I fredags genomfördes även en räd med helikopter för att hämta över 150 amerikaner som inte kunde ta sig till flygplatsen.

Bakgrund: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha knappt 40 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Största delen av befolkningen livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.
Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen. Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.
Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som tog kontroll över landet 1996.
Efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan. Detta eftersom terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, som pekades ut för dåden, ansågs ha en fristad hos talibanrörelsen. Det ledde till att talibanstyret föll.
Natostyrkan Isaf hade som mest omkring 130 000 soldater i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige. Isafs stridande uppdrag avslutades officiellt den 31 december 2014, trots att läget då var fortsatt våldsamt och osäkert. Försöken att bygga upp landet därefter har i stort misslyckats.
Främst USA har haft soldater kvar i Afghanistan, främst för utbildningssyfte. Men i april meddelade president Joe Biden att alla kvarvarande soldater ska ha lämnat landet den 11 september, 20 år efter terrorattackerna. I takt med att USA och dess allierade drog sig tillbaka tog talibanerna kontroll över landet. Den 15 augusti gick de in i presidentpalatset i Kabul.
Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI med flera
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV