Startsida - Nyheter

Glöd · Syrepanelen

Panelen – om civil olydnad och klimatprotesten på Landvetter

Den 16 april dömdes Göran Boardy och Henrik Garbergs till dagsböter för brott mot luftfartslagen efter att ha ställt sig upp i ett SAS-plan som skulle gå från Landvetter till Uppsala och därmed hindrat det från att lyfta.

Två aktivister från Extinction rebellion dömdes till dagsböter i fredags för en klimatprotest på Landvetter mot flyget och för att regeringen ska utlysa klimatnödläge. Vad anser du om civil olydnad? När är det berättigat?

Lotta Sjöström Becker, 46 år, generalsekreterare, Kristna fredsrörelsen

Att begå civil olydnad har varit en viktig grundbult för att driva fram vår demokrati som vi har i dag. Vi måste inse att ibland behöver vi gå före och utmana de lagar och förordningar som samhället har för att visa våra ledare och politiker att en ändring måste komma till stånd – så att samhället kan utvecklas till det bättre. Civil olydnad ska bidra till starkare demokrati och mer rättvisa. Det som jag funderar över är om alla aktivister i dag har tänkt på hur deras specifika aktion påverkar långsiktigt – har de ett tänk eller en strategi som håller och bidrar till förändring på samhällsnivå? Civil olydnad är en stark metod för förändring men måste användas med stort ansvar och som en del av ett helhetstänk, tycker jag.

Pontus Bergendahl, 51 år, Extinction rebellion

I det akuta läge vi befinner oss i är civil olydnad det enda hopp vi har. Handen på hjärtat, vem tror att politikerna kommer att rädda situationen? Vem tror att demonstrationer kommer få politikerna att komma till sans? Vår rödgröna regering går rakt emot Parisavtalet i beslut efter beslut samtidigt som det lovas och grönmålas. Nej, för vår allas överlevnad finns bara ett hopp – massiv fredlig civil olydnad! Aktionen på Landvetter var helt berättigad. Vi kommer se mycket mer av detta framöver.

Max Andersson, 46 år, styrelseledamot, Partiet Vändpunkt

Civil olydnad som bygger på ickevåld, öppenhet och beredskap att ta ett eventuellt straff är ett viktigt verktyg för folkrörelser som arbetar för en bättre värld. Det är ett effektivt sätt att sätta strålkastarljuset på missförhållanden. Men aktioner som innebär lagbrott behöver vara genomtänkta för att få människors stöd. När en del av en grupp i UK blockerade kollektivtrafiken för klimatet var det inte lyckat. Rätt använt kan civil olydnad spela en viktig roll i klimatrörelsens arbete.

Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

Civil olydnad är en omistlig del av en hälsosam demokrati. Eftersom det är en fredlig metod och poängen är att visa på ett orättfärdigt system och ta sitt straff är det i princip alltid berättigat. Men inför klimatkrisen är det två frågor som spökar civil olydnad. 1. Hur länge klarar aktivisterna betala böter och sitta i fängelse? 2. Räcker det med bara fredlig olydnad? Den första frågan vet vi inte svaret på än. Vad gäller den andra frågan visar historien att det inte räcker för att nå framgång.

David Ling, 27 år, språkrör, Grön ungdom

Jag tycker civil olydnad är en jättebra metod, och ett viktigt inslag i en fungerande demokrati. Jag tycker att det är berättigat när de som utövar olydnaden gör det enligt de gängse principerna öppenhet, ansvarstagande och att inte använda våld eller skadegörelse.

Gunnel Malm, 73 år, klimat- och miljöengagerad feminist

Gäller det klimatet, djurplågeri eller hot mot vår demokrati, helt klart berättigat. Civil olydnad som metod är okej om det är fredligt och motiverat. Och straffet tar jag för en god sak.

Jonas Bane, 33 år, ordförande, Klimatriksdagen

Tack och lov för modiga människor som knackar hål på ytan på våra inrutade vanor. Aktivisterna Göran och Henrik vågade bryta sig ur ledet för att markera att vi måste sluta med korta inrikesflyg där det finns klimatvänliga alternativ och dessutom sluta subventionera vansinnet. De agerar för vår gemensamma framtid och jag hoppas både makthavare och de som satt på det där flygplanet fick sig ett uppvaknande. Fenomenet ”civil olydnad” bör inte ta fokus från de viktiga sakfrågor som lyfts.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

Framtiden skapas inte av att man sitter still på sin plats och snällt följer med på den destruktiva resan. När politiker, näringsliv och brunhöger kör på som vanligt så blir en tydlig röst för förändring en ”störning av ordningen”. Arbetet för en rättvis och hållbar framtid kräver en uppsjö metoder, inklusive civil olydnad. Fokus är inte på det enskilda planet – olydnaden behöver riktas mot strukturella mål.
Vi behöver få nuvarande ordning störd, eftersom den är störd.

Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

I första hand är det rimligt att påverka inom lagens ramar. Med det sagt så är civil olydnad absolut en metod som kan vara berättigad och som bidragit till mycket positiv förändring i världen. I en allt mer auktoritär värld är det allt mer som faller inom ramen för civil olydnad. Vad händer till exempel med homosexuella som öppet visar sin kärlek i en av kommunerna i Polen som har utropat sig som hbtq-fri? Det exemplet gör det, för mig, svårt att hävda att civil olydnad alltid är fel!

Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

Civil olydnad är en utmärkt metod men den ska användas selektivt, annars blir den urvattnad och snarare en medial happening än ett verkligt politiskt budskap. Då riskerar det att slå tillbaka mot själva den viktiga frågan. Det är lätt att förstå aktivisterna som behöver en mediasnackis för att nå ut men blir svårare att ta på allvar. Personflyget står för fyra procent av utsläppen globalt. Det är förstås inte lika coolt att kedja fast sig vid grindarna till Sveriges största enskilda utsläppare SSAB.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV